PČELINJI OTROV UNIŠTAVA ĆELIJE RAKA DOJKE: Najnovija istraživanja

J. Ž. S.

02. 09. 2020. u 15:07

REZULTATI australijske studije u sklopu koje su istraživana antikancerogena svojstva pčelinjeg otrova i njegove osnovne komponente - melitina na različitim vrstama ćelija karcinoma dojke, pokazali su da je on "izuzetno efikasan” uništava agresivne ćelije raka dojke koje se teško leče.

ПЧЕЛИЊИ ОТРОВ УНИШТАВА ЋЕЛИЈЕ РАКА ДОЈКЕ: Најновија истраживања

Foto AP

U sklopu studije koju su sproveli Institut za medicinska istraživanja Hari Perkins ii Univerzitet Zapadne Australije korišćen je otrov od 312 medonosnih pčela i bumbara kako bi se istražila njegova antikancerogena svojstva na kliničke podtipove raka dojke, među kojima i trostruko negativan rak dojke (TNBC), kod kojega su mogućnosti lečenja ograničene.

Članovi australijskog tima otkrili su da otrov i njegova glavna komponenta melitin ne samo da brzo prouzrokuju smrt "trostruko negativnog karcinoma dojke i HER2 ćelija raka dojke", već su to uspeli da postignuti u koncentracijama koje nisu naštetile normalnim ćelijama.

TNBC je redak oblik raka dojke i čini samo 10 do 15 posto svih slučajeva, naveo je Institut. To je vrsta raka dojke u kojem na površini tumorskih ćelija nisu prisutni estrogenski i progesteronski receptori niti je prekomerno izražen HER2 protein. Zato su mehanizmi koji tu vrstu raka podstiču na rast i deljenje uglavnom nepoznati i zbog toga se ta vrsta raka uglavnom teško leči. Trenutno nema klinički efikasnih ciljanih tretmana za TNBC, mogućnosti lečenja su ograničene, a prognoze često loše.

- Ustanovili smo da je pčelinji otrov izuzetno moćan. Otkrili smo da melitin uspeva u potpunosti da uništi membrane ćelija raka u roku od 60 minuta - kažu istraživači. - istovremeno je melitin imao još jedan izvanrednu efiksanost - za samo 20 minuta značajno je smanjio hemijske poruke ćelija karcinoma, ključne za rast i deljenje ćelija raka.

Istraživanjem je testirano može li se melitin koristiti u kombinaciji s postojećim hemoterapijskim lekovima za lečenje vrlo agresivnih vrsta karcinoma dojke. Melitin stvara rupe na membranama ćelija karcinoma dojke, što potencijalno omogućuje ulazak ostalih tretmana u ćwliju da bi se još efikasnije uticalo na ćelijsku smrt.

Tehnika kombinovanja "melitina i docetaksela (hemoterapijskog leka) pokazala se efikasnom u smanjenju rasta tumora kod miševa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!