KAFANE PRAZNE, A ČAŠE PUNE ŽELJA: Bez tradicionalnih proslava na trgovima i u restoranima , dočekana Nova godina po Julijanskom kalendaru

V.N.

14. 01. 2021. u 05:44

STARA 2020. godina ispraćena je noćas još jednom, ali sada po julijanskom kalendaru.

КАФАНЕ ПРАЗНЕ, А ЧАШЕ ПУНЕ ЖЕЉА: Без традиционалних прослава на трговима и у ресторанима , дочекана Нова година по Јулијанском календару

Izostao je uobičajeni doček

Iako tradicionalnih organizovanih dočeka na trgovima i u restoranima nije bilo zbog poštovanja epidemioloških mera, mnogobrojni Srbi su je ipak, uz muziku sa malih ekrana i "privatni" vatromet, dočekali u svojim domovima. Kafane su bile prazne, a čaše pune želja.

Julijansku Novu godinu, ali i praznike Svetog Vasilija Velikog i Obrezanja Gospodnjeg, osim Srpske, obeležavaju još Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, kao i pravoslavni vernici u Japanu i drugim državama širom sveta.

Julijansku, pravoslavnu ili kako je često nazivaju srpsku Novu godinu u regionu obeležavaju vernici u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj i delovima Federacije BiH, u Severnoj Makedoniji i u krajevima Hrvatske gde žive Srbi.

DODIK: DA OJAČA VERA U BUDUĆNOST

SRPSKI član i predsedavajući Prededništva BiH Milorad Dodik čestitao je građanima julijansku Novu godinu:

- Želim vam svima mnogo zdravlja, radosti i uspeha i da Nova godina donese napredak i blagostanje - naveo je Dodik u čestitki.

Foto Tanjug

- Želim da u 2021. godini kod svih ljudi ojačaju vera u budućnost, međusobno poverenje, solidarnost i razumevanje, te da se celi svet izbori sa pandemijom virusa korona koja je odnela brojne živote. Želim vam da ovaj praznik provedete u dobrom zdravlju i raspoloženju sa svojim najbližim i neka vam predstojeća Nova godina donese napredak, ličnu i porodičnu sreću.

Prvi dan pravoslavne nove godine, 14. januar, u Republici Srpskoj je neradan. Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i zvaničnici Republike Srpske čestitali su građanima Novu godinu, uz želje za dobro zdravlje i napredak. Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, u čestitki povodom srpske Nove 2021. godine je svim građanima Republike Srpske koji praznuju po julijanskom kalendaru, poželela da im Nova godina donese, pre svega, dobro zdravlje.

- Želim vam i sveukupni napredak, ličnu i porodičnu sreću. U uverenju da će 2021. godinu obeležiti zajedništvo, stabilnost i prosperitet, srdačno vas pozdravljam - navela je Cvijanovićeva.

IZOSTALO Nije bilo veselih dočeka kao prethodnih godina, Foto N. Skenderija

Premijer Republike Srpske Radovan Višković, takođe je građanima, koji poštuju julijanski kalendar, poželeo srećnu Novu 2021. godinu.

- U ime Vlade Republike Srpske, i svoje ime, svim građanima Republike Srpske i BiH koji praznuju prema julijanskom kalendaru želim srećnu i uspešnu Novu godinu. U godini koja je pred nama želim vam dobro zdravlje, radost i prosperitet. S uverenjem da ćemo u novoj, 2021. godini, prevazići sva iskušenja i izazove s kojima smo suočeni, te da će nova godina biti godina našeg daljeg razvoja i napretka, srdačno vas pozdravljam - poručio je Višković.

TRADICIJA, ZALOG ZA BUDUĆNOST

DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković čestitao je juče svim Srpkinjama i Srbima širom sveta, posebno srpskom narodu na KiM, pravoslavnu Novu godinu..

- Taj praznik je čuvar nacionalnog identiteta i pravoslavna Nova godina predstavlja naše obeležje, baš kao i naš jezik, pismo i bogata kulturna i verska baština - saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

- Čuvanje od zaborava praznika i narodne tradicije, istinski su zalog za buduće dane, a za srpski narod na Kosovu i Metohiji to je i način da očuva svoje postojanje, identitet i korene, a onda i da utemelji budućnost na svetoj kosmetskoj zemlji.

Na zvaničnom sajtu Hrama Svetog Save u Beogradu, juče je najavljeno da će u svetinji na Vračaru u ponoć biti služeni liturgija i moleban za blagoslov novog leta Gospodnjeg.

- Godina koja je za nama bila je godina ozbiljnih iskušenja, a naš narod se našao pred ozbiljnim ispitom, ispitom vere i trpljenja, ljubavi i smirenja - navodi se na sajtu Hrama.

Dolazak srpske Nove godine, umetnici Narodnog pozorišta u Beogradu, obeležili su Novogodišnjim gala koncertom na Velikoj sceni nacionalnog teatra u kom su učestvovali glumci, solisti baleta i operski pevači.

Za doček pravoslavne Nove godine, u glavnom gradu Vojvodine je pripremljen specijalan program "Novi Sad - Evropska prestonica kulture, Doček 7529.", koji se sastojao od niza koncerata, a bio je dostupan putem platforme visitns.rs i odabranih televizijskih kanala. Izvedeno je više od deset sati onlajn programa muzičke, vizuelne i izvođačke umetnosti iz 14 novosadskih prostora za kulturu i uz učešće gotovo 100 umetnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!