Srpski put i tri fronta

Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik

13. 01. 2024. u 11:42

TRNOVIT je srpski put. Kao i svaki pravi put. Na tom putu očuvanja Srbije i srpskog naroda stoje brojne prepreke i čekaju velika iskušenja. Tako je i u ove božićne dane. Amerika je rešila da dodatno naoruža ilegalnu albansku vojsku na Kosovu. U staroj poznatoj tradiciji munjevitog preimenovanja OVK iz terorističke u oslobodilačku organizaciju.

Српски пут и три фронта

Novosti

Dok albanski plaćenik senator Bob Mendez broji svoje novce i zlatne poluge uz, doduše, neke sudske komplikacije u vezi sa korupcijom, Kristofer Hil igra na stečeno iskustvo na našem terenu s početka devedesetih. Tada je on izuven u čarapama ulazio u sedišta OVK-a dok smo mi, zahvaljujući tome, prolazili kao bos po trnju. Aleksandar Vučić je ovim bio veoma nezadovoljan i izrazio je svoje negodovanje i žaljenje.

Kurti, uz obilatu zapadnu pomoć i podršku, na Kosovu namerava da uvede obavezni vojni rok i regrutuje Srbe u svoje antisrpske trupe. To, pored nasilja koje se već godinama primenjuje, treba da bude dodatni pritisak za iseljavanje Srba iz naše južne pokrajine. Pripremaju vlasti tzv. Kosova i da ispostave Srbiji račune za ratnu odštetu. Svakodnevno se vrši siledžijsko otimanje zemlje od Srba umotano u nekakvu "eksproprijaciju". Atakuje se na pravoslavne svetinje, uzurpira manastirska i crkvena zemlja. Polako se radi na stvaranju neke Kosovske pravoslavne crkve.

Britanci sa podgrejanim Dejvidom Kameronom se aktivno uključuju u antisrpske poslove kojih se nikada nisu ni okanuli. Da ne idemo dalje u prošlost, poznati su kao najveći podstrekači bombardovanja Srbije 1999. godine. Oni koji su izašli iz EU sada pomažu Briselu da ojača evropske integracije! I utiču na članice EU koje nisu priznale Kosovo da to brzo učine. Snove o nekada velikoj imperiji sada podgrejavaju bombardovanjem Jemena. Kameron je izjavio da vidi Srbiju kao "ruski protektorat" ili platformu za širenje "ruskog malignog uticaja" na Balkanu. S pravom su sve pomenute aktivnosti nazvane - britanskom ofanzivom na Balkanu.

Vučić je sa indignacijom i žaljenjem odbacio ovakve kvalifikacije britanskog ministra spoljnih poslova. Istakao našu suverenost i privrženost miru. I obišao Ruski dom u Beogradu. Tu je i prpošna i zamašna Ališa Kerns sa obnavljanjem svojih optužbi na račun SPC koja ilegalno naoružava Srbe na KiM. Naš patrijarh Porfirije je, kao pravi narodni patrijarh, proveo božićne praznike sa svojim vernim narodom na Kosovu. Koja li će sada optužba na njegov račun izaći iz usta pomenute britanske poslanice. U pomoć su joj već pritekli neki iz političkih i medijskih krugova briselske opozicije u Beogradu optuživši prvojerarha da je u stvari član SNS samo zato što ne učestvuje u njihovim opozicionim političkim aktivnostima.

Ovde valja podsetiti na ono što je za Božić izrekao vladika Irinej Bački: "Stoga oni, koliko uporno toliko i bezuspešno, nastoje da za svoje političke ideje i projekte bukvalno upregnu SPC, patrijarha, vladike, sveštenike. Oni bi da daju program, strategiju i taktiku, a Crkva poslušno da izvršava. Kada shvate da su njihove želje neostvarive, dure se". Napomenuo je da se patrijarh srpski "odlučno oglasio protiv francusko-nemačkog koncepta za rešavanje kosovsko-metohijskog problema".

O svemu što se dešava sa Republikom Srpskom, a naročito sa impresivnom i dostojanstvenom proslavom Dana Republike teško da je moguće pobrojati sve događaje i sve udare sa Zapada i iz drugih delova BiH. Od zlokobnog nadletanja dva američka borbena aviona F 16 do svih drugih pretnji i sankcijama predsedniku Miloradu Dodiku i svim Srbima. Samo neupućenima u dešavanja zvučalo bi neverovatno da se oni koji se najviše pridržavaju Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to su Srbi, optužuju za njegovo rušenje. A oni koji ga godinama krše oglašavaju njegovim braniocima. I redovno se Srbima u BiH ispostavlja s neskrivenom pretnjom prigovor u vidu pitanja s kim vi treba da živite? Došlo je vreme, valjda, da se to pitanje postavi i Bošnjacima i Hrvatima. Da saznamo otvoreno i njihove namere i ciljeve. Srbi su se izborili za RS u Dejtonu u prekinutom a ne izgubljenom ratu ili kapitulaciji. Tako je Rezolucijom 1244 SB prekinut rat a nije proglašena kapitulacija - SB je doneo rezoluciju o uslovima mira. Na proslavi u Banjaluci bio je i patrijarh Porfirije. Bila je tu i visoka državna delegacija Srbije. Beograd je svečano i dostojno obeležio ovaj dan. Predsednik Vučić je srdačno čestitao svim građanima RS ovaj veliki praznik. A ovih dana je, uz obavljanje drugih poslova, razgovarao sa delegacijom "Besmrtnog puka Rusije" i ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom o pripremama za proslavu 80. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu. Prilika je da primetimo da je istina da velike sile kroje mape sveta, pa i mapu Balkana. Ali je isto tako istina da se to uvek radi posle pobeda u velikim ratovima i bezuslovnih kapitulacija jedne od strana u ratu.

Teško je poverovati da su takva prekrajanja u stanju da urade oni koji su očigledno pred porazom od Rusije i to ne samo na ukrajinskom frontu. Poraženi u sukobu svetskih razmera da kroje mape sveta i Balkana kao da se ništa nije dogodilo, teško je u to poverovati a još teže to prihvatiti! To je samo uvrežena predrasuda, a ne činjenica. A pogotovo kada Nemačka, sve sa novim saveznicama, a tradicionalnim neprijateljima, kuje planove za rešavanje ne samo kosovskog nego i ukupnog srpskog pitanja. I daje im ime još uvek aktuelnog kancelara Olafa Šolca. To su neka od januarskih iskušenja s kojima se suočavaju srpski narod i srpske zemlje. To je taj trnoviti put s početka ovog teksta. A šta tim povodom radi srpska prozapadna opozicija i njeni politički, medijski i elitni prvaci? Ni glasa od njih ni na jednu ključnu temu. Oni, kako sami kažu, "vode bitku na tri fronta". Puna su im usta samoheroizacije i žrtvovanja. A ni na jednom od tih frontova nijedne bitke, ni reči reakcije na bilo koju gore pomenutu temu i problem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!