TRENIRANJE JEZIČKE STROGOĆE: Da li su rodno neprikladne reči uistinu opasne

Dragana Matović

20. 01. 2024. u 07:00

IDEJA o rodnoj ravnopravnosti je nesumnjivo plemenita, ali da li je moguće postići istinsku jednakost "disciplinovanjem" jezika i kažnjavanjem svakog odstupanja?! Da li su "rodno neprikladne" reči uistinu opasne ili je mač previše oštar? Nametanje birokratske invazije rodno osetljivog jezika, uz velike kazne za nepoštovanje njegove primene, zadire u srž slobode, pa i lepote govora, a dovela je u pitanje autonomiju institucija koje proučavaju srpski jezik.

ТРЕНИРАЊЕ ЈЕЗИЧКЕ СТРОГОЋЕ: Да ли су родно неприкладне речи уистину опасне

Novosti

Svedoci smo evolucije srpskog jezika pod pritiskom zakona. Izgleda da će svojevrsna inkvizicija reči samo potpiriti vatru nesporazuma. Korišćenjem rodno senzitivnog jezika, rizikujemo da izgubimo deo kulturne i jezičke baštine. U lavirintu krutosti i treniranja jezičke strogoće reči će morati da se koriste oprezno, dok će u medijima svaka reč biti potencijalni kršitelj pravila, a sloboda izražavanja postaće talac kaznenih odredaba.

Podsetimo, snaga jezika je u njegovoj slobodi, a ne u nametanju ograničenja. Kakva je njegova budućnost u okruženju prisile i kolika će biti cena ovog eksperimenta? Ne treba prvo menjati jezik da bi se promenilo društvo. Treba menjati odnose u društvu a jezik će sam to registrovati.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti ne zadire samo u srpski jezik, već i u istorijski identitet srpskog naroda. S razlogom se javlja sumnja šta može biti cilj ovog zakona: da li da se normiraju postojeći društveni odnosi ili da se u Srbiji i svuda gde se govori srpskim jezikom kreira neka nova, a ko zna gde projektovana realnost.

Nakaradni pokušaj intervencije u jeziku naišao je na oštra reagovanja mnogobrojnih stručnih institucija i lingvista. Najnovije upozorenje stiglo je s adrese Vukove zadužbine u kojem se podseća da je jezik rodno mesto našeg bića, a da se zakonskim odredbama o rodno senzitivnom izražavanju uvodi na mehanički i autoritaran način spoljašnja arbitraža. Podoban jezik je uprepodobljen jezik. Istovremeno, protivljenje ovakvom zakonu o rodnoj ravnopravnosti ne znači i protivljenje rodnoj ravnopravnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)