Pljuvačka

Nedeljko Iljukić

05. 02. 2024. u 11:45

NOVA vremena donose i u sportu nove junake i tragičare, pobednike i gubitnike, tipove najvišeg, ali i sumnjivog morala. Jedan kratki video-snimak od pre nekoliko dana, na kojem dvojica mlađih tinejdžera sladostrasno pljuvačkama ispraćaju do tunela košarkaše gostujućeg tima, a dok dvojica oduševljenih drugara, tik uz njih, sve ushićeno snimaju mobilnim telefonom, navodi na pitanja: Čiji ste vi? Ko vas je ovome naučio?

Пљувачка

V.N.

Čiji ste vi takvi, kada vam je to jedna od glavnih zabava na utakmici svih utakmica. Tako se bar u neko drugo vreme zvao košarkaški ili fudbalski derbi u nas. I još jedno pitanje: Ko vas je zarazio tolikom mržnjom i ko vam garantuje da ćete biti junaci ovog doba ili junaci svoje ulice?

Pripadam generaciji sportskih novinara koja je svojim očima gledala kako raketa ubija navijača na stadionu, kako se ista takva raketa zabija navijaču u ruku na košarkaškom derbiju, kako mi preko ramena u "Pioniru" lete kese napunjene urinom i zejtinom, kako predsednik jednog kluba baca stolice po parketu. Ovo što smo na kratkom snimku videli pre samo nekoliko dana je samo kulminacija ludila koje svoje ružne epizode ima i izvan stadiona ili dvorana, gde se iza maski, kapuljača i pod velom mraka tuku navijači suparničkog kluba u još jednom porazu sporta!

'Ajde što se pravimo da ne znamo čiji ste vi, nego da pitamo još nešto: Kada će ova mržnja da prestane? Ovde je sportski (i ne samo sportski) uspeh rivala izgleda nešto najgore što može da se desi u životima scenarista i reditelja sejača mržnje. Ona dva klinca s početka su samo tužni epilog jedne priče kojoj preti mnogo tragičniji kraj. Da pitate obične, takozvane normalne navijače naša dva najveća kluba, oni ne bi imali ništa protiv da, na primer, bar dva puta godišnje, u letnjoj i zimskoj pauzi crno-beli i crveno-beli odigraju poneki prijateljski meč. I da se od prodaje dresova, TV prava i ko zna kakvih sve akcija pošalje i slika i poruka. Čak i onima koji se najlepše osećaju u magli, blatu i bari od pljuvačke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024