DEMOGRAFSKI GUBICI: Nije dovoljno nadati se “bejbi-bumu” posle korona, mora se stvoriti ozbiljna strategija

Jelena Matijević

06. 03. 2021. u 12:09

Ključevi rešenja su u rukama države, njenoj preciznoj i dobro pripremljenoj strategiji podsticaja rađanja

ДЕМОГРАФСКИ ГУБИЦИ: Није довољно надати се “бејби-буму” после корона, мора се створити озбиљна стратегија

Novosti

U POSLEDNjE dve decenije, broj umrlih u Srbiji je za čak 676.690 veći od broja rođenih! "Slikovito" objašnjeno: za minulih 20 godina Srbija je izgubila stanovništva koliko danas zajedno imaju Novi Sad, Niš i Kragujevac. Ako se nastavi trend negativnog prirodnog priraštaja i ukoliko i dalje u inostranstvo bude odlazilo od 40.000 do 50.000 ljudi, procenjuje se da će Srbija 2050. godine imati oko četiri i po miliona stanovnika.

Mnogo smo reči minulih godina potrošili na traženje i objašnjavanje uzroka ovako porazne statistike, ali smo, očigledno, malo učinili da se ona promeni. A, važnijeg zadatka nemamo.

Prošle godine, a neki za to optužuju epidemiju, u Srbiji je broj umrlih bio gotovo dvostruko veći od broja rođenih. Čuju se ovih dana mišljenja da je posle korone, kao posle ratova moguć "bejbi-bum", što je i bilo posle Drugog svetskog rata i NATO agresije. Ali, to je samo jedno "možda", luda nada i neozbiljan pristup vrlo ozbiljnoj temi. To ne može da nam bude uteha, kao ni floskula da je takav trend svuda u svetu. Za tim izgovorom mogu da posegnu brojniji narodi, mi taj luksuz sebi ne smemo da dozvolimo.

Ključevi rešenja su u rukama države, njenoj preciznoj i dobro pripremljenoj strategiji podsticaja rađanja i pronalaženju sistemskog, efikasnog načina da mladi ne odlaze iz Srbije. A, u stvaranju nepogrešive strategije nema boljih savetnika od mladih majki i žena koje taj blagoslov tek treba da osete. Dovoljno je samo čuti njihov glas: otvaranje novih radnih mesta, pristojne plate, finansijska podrška majkama troje i više dece... I, nije to spisak želja razmaženih majki 21. veka, već osnovne potrebe za normalan život. Samo ako se one ispune stvaranje porodice sa troje i više dece u Srbiji neće biti "luda avantura".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna