"SITUACIJA NA SEVERU KiM NAJTEŽA DO SAD" Petković: Učinićemo sve da sačuvamo mir

Tanjug

13. 06. 2023. u 15:57

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da će Beograd učiniti sve da sačuva mir na KiM i da do rata ne dođe, ali i da je situacija u severnom delu južne srpske pokrajine najteža do sada.

СИТУАЦИЈА НА СЕВЕРУ КиМ НАЈТЕЖА ДО САД Петковић: Учинићемо све да сачувамо мир

Foto: Printskrin/Pink Tv

- Umesto da povuče svoje okupatore sa KiM i umesto da ide u pravcu deeskalacije, najnovijim potezima Kurti dovlači nove snage policije na sever KiM. Kako da idemo u pravcu deeskalacije, ako se Kurti na ovaj način suprotstavlja međunarodnoj zajednici - rekao je Petković na vanrednoj konferenciji za medije povodom današnjeg hapšenja Srbina Miluna Milenkovića Luneta u Kosovskoj Mitrovici.

Dodao je da je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas u više navrata razgovarao sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i brojnim drugim međunarodnim zvaničnicima kako bi uticali na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, i kako je rekao, "urazumili ga i naterali ga da odustane od akcija koje imaju za cilj da proteraju Srbe sa KiM".

- Pozivamo KFOR da hitno reaguje i interveniše i ukloni Rosu specijalce sa severa KiM, kao i okupatore koji napadaju goloruki srpski narod na KiM, jer dok su oni na Severu neće biti mira za Srbe na KiM - naveo je Petković.

Odgovarajući na pitanja novinara Petković je rekao da je cilj politike koju vodi Kurti da isprovocira sukobe i rat na severu KiM.

Naglasio je da dok međunarodna zajednica poziva na deeskalaciju Kurti ide u pravcu eskalacije, dok se poziva na puštanje uhapšenih Srba Kurti nastavlja sa hapšenjima, kao i dok se poziva na povlačenje policije Kurti dovlači nove pripadnike Rosu policije na sever KiM.

- Mi ćemo kao odgovorna strana da radimo isto što smo radili kao i prethodnih meseci da sačuvamo mir. Važno je da sačuvamo mir, ali ono što se dešava u Kurtijevoj glavi niko ne zna - rekao je Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (68)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)