POGLEDAJTE: Evo šta sve tačno opozicija ne dozvoljava da se usvoji u Skupštini

Novosti onlajn

05. 09. 2023. u 11:48

DEO poslanika opozicije blokira rad Skupštine Srbije i time onemogućava rad i raspravu o rebalansu budžeta.

ПОГЛЕДАЈТЕ: Ево шта све тачно опозиција не дозвољава да се усвоји у Скупштини

FOTO: Printscreen/RTS 2

Pogledajte - šta je sve tačno predviđeno rebalansom budžeta za 2023. godinu i šta opozicija svojim ponašanjem - blokadom rada skupštine i neusvajanjem predloženog rebalansa budžeta -pokušava da spreči:

Od 1. septembra povećane su plate za 5,5% za zaposlene u prosveti, negovateljice u ustanovama socijalne zaštite, i za medicinske sestre i tehničare.

Rebalansom je predviđeno od 1. oktobra povećane penzije, takođe za 5,5%, a onda i od 1. januara 2024. za 14,8% (kumulativno povećanje od 21,1%).

Povećanje penzija stiže nakon što  su penzije u januaru 2022. porasle za 5,5%, još 9% od 1. novembra 2022. a potom od 1. januara o.g. za 12,1%. Kada pogledamo ova povećanja, penzije će od 1. jan uara 2024., uključujući i dva predstojeća povećanja od 1. oktobra 2023. i 1. januara 2024., kumulativno porasti za 56,1%.

Od 1. januara 2024., planira se povećanje za dodatnih oko 10% za zaposlene u prosveti i za medicinske sestre i tehničare i negovateljice, što je kumulativno 16% povećanja plata.

Od 1. januara 2024., i ostali zaposleni u javnom sektoru će dobiti povećanje plata od oko 10%.

Od 1. jan 2024. ide i povećanje minilane zarade koje će najverovatnije biti najveće u istoriji.

Biće isplaćena i pomoć za majke, odnosno decu, od 10.000 dinara za svako dete do 16 godina.

Zahvaljujući povećanim izdvajanjima i podsticajima za rađanje, došlo je do blagog povećanja nataliteta u Srbiji (broj beba u zemljama u okruženju se uglavnom smanjuje).

Najnoviji podatak iz jula pokazuje da je rođeno 230 beba više u odnosu na jul prethodne godine.

Prijava traje do 20. septembra, a do sada je prijavljeno 935.000 dece.

Već od  25. septembra počeće se sa isplatom ove novčane podrške (opredeljeno 11,9 milijardi dinara, odnosno oko 100 miliona evra, s obzirom da se očekuje da će pomoć biti dodeljena za oko 1.190.000 dece).

Sredstva za nove kapitalne projekte i investicije.

Rebalansom budžeta za kapitalne investicije biće izdvojeno dodatnih 23 milijarde dinara.

Među kapitalnim projektima za koje se nalaze sredstva u predlogu rebalansa budžeta su: obilaznica oko Kragujevca, početak izgradnje infrastrukture za specijalizovanu izložbu EKSPO, tunel u centru Beograda Karađorđeva – Bulevar Despota Stefana, radovi na izgradnji beogradskog metroa, brza saobraćajnica Novi Sad - Ruma (Fruškogorski koridor), saobraćajnica Ruma - Šabac - Loznica,  Dunavska magistrala (Požarevac - Golubac)...

Biće dodeljene i dodatne subvencije u poljoprivredi, u skladu sa dogovorom koji je ranije postignut sa poljoprivrednicima.

Predloženim rebalansom predviđena su ukupna izdvajanja za poljoprivredu u iznosu od čak 114,4 milijardi dinara (što je povećanje od 34,7 milijardi u odnosu na inicijalni budžet za ovu godinu).

Subvencije će rebalansom biti povećane sa 9.000 dinara na 18.000 dinara po hektaru.

Više novca će se izdvojiti i za retke bolesti i lečenje u inostranstvu – u tu svrhu će se izdvojiti dodatnih 3,9 milijardi dinara, kao što je i obećao predsednik Vučić.

Država danas više nego ikada izdvaja za lečenje i dijagnostiku u inostranstvu, kao i za retke bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (62)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)