SVEDOK PROMENIO ISKAZ NA SUĐENJU TAČIJU: Sudije odlučile da u spise ipak uvrste njihovu prvobitnu izjavu tužiocima

S.S.R.

06. 10. 2023. u 15:08

JEDAN svedok u procesu koji se pred Specijalizovanim sudom za zločine na Kosovu i Metohiji, u Hagu, vodi protiv nekadašnjih lidera tzv. OVK Hašima Tačija, Redžepa Seljimija, Jakupa Krasnićija i Kadrija Veseljija promenio je nedavno u sudnici iskaz u odnosu na onaj koji je ranije dao i na osnovu kojeg je uvršten u listu svedoka.

СВЕДОК ПРОМЕНИО ИСКАЗ НА СУЂЕЊУ ТАЧИЈУ: Судије одлучиле да у списе ипак уврсте њихову првобитну изјаву тужиоцима

Foto: Printscreen

Sud je odlučio da se odobri uvrštavanje u spis ranijih izjava svedoka i proglasilo neosnovanim zahtev odbrane za preispitivanje odluke. 

Tužilaštvo je najpre zahtevalo da se prihvate izjave koje je dobilo od tog svedoka, kao i one koje je taj svedok dao Specijalnom tužilaštvu Kosova, zbog toga što je svedok tokom davanja iskaza pred ovim sudom izbegavao da odgovori na pitanja i govorio da ne može da se seti nikakvih pojedinosti. Panel je uzeo u obzir činjenicu da su ranije izjave tog svedoka u celini uzevši pouzdane i da sadrže dokaze o jednom događaju iz potvrđene optužnice, uključujući potencijalno inkriminišuće informacije o individualnoj krivičnoj odgovornosti Hašima Tačija i Redžepa Seljimija. Panel se uverio da je prihvatanje tih dokaza u interesu pravde i da njime neće biti narušena ukupna pravičnost postupka.

Sudije su u obrazloženju navele da je odbrana imala mogućnost da unakrsno ispita svedoka, da je on jedan od pet svedoka koji su svedočili o istom događaju i da će odbrana biti u prilici da pozove sopstvene svedoke i izvede relevantne dokaze o istom događaju.

Inače, Tužilaštvo je u više navrata isticalo da je veliki problem bezbednost svedoka i strah koji osećaju oni koji treba da svedoče. Upravo zbog toga je velika većina svedoka zaštićena, kao i ovaj koji je promenio iskaz, i njihovo svedočenje se održava na suđenjima zatvorenim za javnost. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)