PRITISAK DA SE OTKRIJE ISTINA: Danas nastavak suđenja Tačiju, pred Sudom i dvojica optuženih za zastrašivanje svedoka

S.S.R.

09. 10. 2023. u 07:00

SUĐENjE bivšim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju koji se terete za ratne i zločine protiv čovečnosti, te ubistva najmanje 102 ljudi, danas se nastavlja pred Specijalizovanim sudom za zločine na Kosovu i Metohiji u Hagu. Istog dana će se o optužbama da su zastrašivali i uticali na svedoka izjasniti Sabit Januzi i Ismet Bahtjari, koji su krajem prošle nedelje uhapšeni i prebačeni u Holandiju.

ПРИТИСАК ДА СЕ ОТКРИЈЕ ИСТИНА: Данас наставак суђења Тачију, пред Судом и двојица оптужених за застрашивање сведока

Foto Ž.Knežević

Zanimljivo je da je baš prošle nedelje sudsko veće donelo odluku o tome da se u spise uvrste ranije izjave jednog svedoka na suđenju Tačiju, koji je u sudnici promenio iskaz u odnosu na ono što je govorio ranije. Naime, on je pokušavao da izbegne odgovore rečima da se ne seća događaja za koji su ga pitali.

Ne zna se da li su Januzi i Bahtjari baš na ovog svedoka probali da utiču, kao ni u kom procesu je na listi svedoka, ali u optužnici piše da su u "periodu najkasnije od 5. do 12. aprila 2023, imali pojedinačne sastanke sa svedokom 1 kako bi ga naveli da povuče svoje svedočenje, ili da se uzdrži od njega u službenom postupku pred Specijalizovanim većima Kosova, uključujući i korišćenje ozbiljnih pretnji".

- U potvrđenoj optužnici se takođe navodi da su se Januzi i Bahtjari, kao saizvršioci sa drugim licima, grupno koordinisali pre nego što su lično kontaktirali sa svedokom 1, kao i posle toga. Po navodima optužnice, takvo postupanje pokazuje da su imali nameru da zastraše svedoka i da ometaju službena lica, uključujući tužioce i istražitelje specijalizovanog tužilaštva, u vršenju službene dužnosti - rečeno je u Sudu. 

Većina svedoči tajno

TUŽIOCI su u nekoliko navrata tokom obraćanja na suđenjima ukazivali da je zastrašivanje svedoka veliki problem na KiM. Zbog toga velika većina od preko 320 svedoka u slučaju "Tači i ostali" ima status zaštićenih. Do sada je svedočilo 27 svedoka, samo dvoje javno. U pitanju je jedan međunarodni ekspert, kao i Dragica Božanić, kojoj je OVK ubila sina i supruga. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)