" IZUZETNO JE VAŽNO DA RADIMO NA DOBROBIT GRAĐANA" Šapić: Neću odustati da uvodim red uprkos svim napadima na sebe

Novosti Onlajn

18. 10. 2023. u 19:21

RAD i rezultati, sve ono što sam radio u poslednjih četrnaest godina, preporučuju me da nastavim da vodim srpsku prestonicu, nastavljam da uvodim red u Gradu, suprotstavljam se opstrukciji raznih struktura, a nikada od namere neću odustati, jer sve što radim je u interesu Beograđana, izjavio je gradonačelnik Aleksandar Šapić gostujući u emisiji „Fokus” na TV B92.

 ИЗУЗЕТНО ЈЕ ВАЖНО ДА РАДИМО НА ДОБРОБИТ ГРАЂАНА Шапић: Нећу одустати да уводим ред упркос свим нападима на себе

Foto: Printskrin/B92

– Izuzetno je važno da radimo na dobrobit građana bez obzira na sve naše političke različitosti, jer ja sam gradonačelnik i onima koji nisu glasali za mene i neretko više učinim upravo za njih, nego što bi to uradili oni za koje su sami glasali. Kada glasaju ljudi treba da zanemare sve druge priče, manipulacije, ubeđivanja, spekulacije i da se fokusiraju i zamisle samo jednu stvar. Kome bi od kandidata ispred sebe, dali svoje dete da sa njegovom porodicom provede vikend, ostavili na čuvanje deset dana, ili kod koga bi od njih u firmi,  svoga brata ili  sestru zaposlili i prepustili mu da brine o njegovoj egzistenciji. Glasajte za onog koji uliva najveće poverenje i sigurnost za budućnost tebe i tvoje porodice. Ne moram to da budem ja, ali morate jasno da znate šta imate kao alternativu meni. Videćete da je ako ovako razložite stvari i kad ovako postavite primarne motive, izbor dalko lakši nego što ozgleda – rekao je Šapić.

On je naglasio da je ova Gradska uprava donela niz socijalnih mera koje nije donela nijedna gradska uprava u poslednjih petnaest godina.

– Sve te socijalne mere iziskivale su desetine i stotine miliona evra i sve je obezbeđeno od istog budžeta koji je bio i prošle godine. Sve to iziskuje konflikte i puno problema jer ako hoćete da uvedete red u čitav sistem grada onda morate da budete spremni na kampanje protiv vas, ne samo medija već i dubokih sistema i interesnih grupa. Svakog dana vode kampanju protiv mene jer udaram na njihove interese. Da biste uveli red i postavili stvari onako kako treba da budu morate da budete spremni na ozbiljne sukobe i konsekvence. Ja sam čitav život u nekoj borbi i ako ja nisam spreman na sve ovo, ko je – rekao je gradonačelnik.

On je ponovio da je uvođenje reda u javni gradski prevoz upravo novi sistem koji je pojednostavljen, moderan, ali i da je po prvi put naplata karata u rukama Grada što je takođe bilo predmet konflikata sa onima koji su hteli da se nastavi po starom.

– Činjenica je da je povećanje naplate karata za 55 odsto, vraćanje poverenja građana u gradski prevoz. Podsetiću da je Kentkard opstajao u svim vlastima i svim strukturama društva. Uspeli su sa svima da nađu zajednički jezik, ali samnom nisu jer smatram da način na kojim je dato da naplaćuju i imaju kontrolu nad našim javnim prevozom pogrešan, naopak i samo je ubrzao proces koji je počeo još početkom devedetih, a to je uništenje javnog prevoza našeg grada, ukazao je Šapić.

On je istakao da su gradovi iz okruženja već kontaktirali Grad Beograd jer su zainteresovani za sistem naplate karata putem sms poruka, kao najednostaniji i najfunkcionalniji vid naplate.

 – Nova aplikacija je za samo par meseci skinuta u srpskoj prestonici u preko 500.000 za smart telefone i za više od 100.000 aplikacija za Ajfon uređaje. Takođe u više od 300 vozila omogućeno plaćane kreditnim karticama, dok će veoma brzo takav vid plaćanja biti omogućen u više od 2000 vozila gradskog prevoza. Uveli smo ozbilljne kontrole na polazištima, ali i napisali preko 150 miliona kazni za privatne prevoznike, te uveli sertifikakate za svako vozilo, što će biti njihova lična karta i time smanjena njihova zloupotreba na minimum – naveo je gradonačelnik.

Najavio je nabavku i 300 novih autobusa i 25 tramvaja dodajući da se potpuno izbacuju vozila na naftu.

– Ideja nam je da za dve tri godine imamo samo vozila na gas. Razlika u ceni plaćanja nafte u odnosu na gas će podmiriti ratu kredita, čime će nas nova vozila faktički koštati nula dinara – istakao je prvi čovek srpske prestonice.

Gradonačelnik Šapić je istakao da se polako, ali sigurno uvodi red i u beogradsko priobalje gde se  prema utvrđenoj dinamici uklanjaju nelegalni splavovi.

– Čekamo da reka nadođe i spremni smo da idemo do kraja, jer je Beogradu bog dao najlepše mesto na svetu. Nalazimo se na ušću dveju reka i imamo najlepše obale u ovom delu Evrope, od kojih smo, upravo mi sami zadnjih 40 godina napravili ruglo, e pa došlo je vreme da to promenimo – zaključio je gradonačelnik.

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ ZA "NOVOSTI"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić