ZAPAD DIŽE AGENTURU DA POGURA MEZIMCE U SRBIJI: Pojačali akcije pred izbore

E.V.N.

18. 11. 2023. u 11:56

KAKO se približava dan izbora, tako se aktivnosti zapadnih obaveštajnih službi u Srbiji pojačavaju. Njihovi operativci koriste razne paravane kako bi vodili propagandni rat i samim tim sprovodili interese svojih centrala koje su i te kako zainteresovane za prekomponovanje političkih snaga nakon 17. decembra.

ЗАПАД ДИЖЕ АГЕНТУРУ ДА ПОГУРА МЕЗИМЦЕ У СРБИЈИ: Појачали акције пред изборе

FOTO: ATAImages

Čvrsto odbijanje Vlade u Beogradu da uvede sankcije Rusiji i insistiranje na statusu vojne neutralnosti, ali i nabavka naoružanja iz sveta i velika ulaganja u domaću vojnu industriju već odavno su digli na noge najmanje 200 stranih obaveštajaca, koliko se procenjuje da ih deluje u našoj zemlji. Ipak, osim ovih dežurnih tema, fokus njihovog potonjeg delovanja usmeren je na preoblikovanje javnog mnjenja, odnosno - težnja da se obezbedi što veća podrška prozapadnoj opoziciji, koja je mahom okupljena pod listom "Srbija protiv nasilja".

U tom smislu, kako prenose izvori "Novosti", posebno su zanimljiva dva skupa koja se formalno bave unapređenjem medijskog izveštavnja, a u stvari su dimna zavesa za agitovanje protiv aktuelne vlasti i sprovođenje zacrtanih agendi zapadnih vlada. Tako servis zvaničnog Berlina Dojče vele, ovog vikenda u Beogradu, organizuje seminar sa 150 učesnika na kojem navodno želi da uspostavi standarde nezavisnog novinarstva. Organizator radionice je nemački državljanin Klaus Dahman, koji je na sličnim skupovima ranije kritikovao sadašnju vladu, a za Srbiju je govorio da "predstavlja autoritarnu državu".

Polaznike je ohrabrivao da oforme sopstvene medije u vidu "jutjub", "fejsbuk" ili "instagram" kanala, napominjuću da je to zasada najjače oružje protiv establišmenta. Kako prenose izvori našeg lista, u tom kružoku je i Kiril Savina, programski direktor DV akademije u Ukrajini, tako da se napori pomenutih predavača, bez sumnje, usmeravaju i na plasiranje sadržaja čiji je cilj kidanje veza između Rusije i Srbije. Dovoljno je samo podsetiti kako su ovdašnji pronatovski botovi na društvenim mrežama širili "proverene vesti" kako je Vladimir Putin pobegao iz zemlje, kada su se pobunili "vagnerovci".

Vučićevo poređenje sa Kazablankom

SVOJA zapažanja o pojačanim aktivnostima svojevremno je sa javnošću podelio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić: - Nemojte da smetnete sa uma, za Novu godinu i Božić Beograd je bio kao Kazablanka. Rekord smo postigli, špijuni su okupirali sve hotele. Privatne smeštaje kuće, zgrade vile. U Beogradu to nije zabeleženo od Drugog svetskog rata pa do danas - otkrio je šef države početkom godine

I otprilike su to njihove metode hibridnog ratovanja koje sada žele da primene i u toku predizborne kampanje u našoj zemlji. Na istom tragu je i skup u organizaciji OEBS, a na kome, između ostalih, učestvuju i članovi prištinske NVO "Grupa za pravnopolitičke studije" koji se bave javnom politikom, a čiji su vodeći donatori i partneri Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, ambasade SAD, Norveške, Holandije i Britanije na Kosovu, kao i Fondacija za otvoreno društvo. Među zvanicama su bili i pojedini kandidati za poslanike sa izborne liste "Srbija protiv nasilja". Inače, pomenuta NVO podržala je osnivanje specijalnog suda za zločine Srba na Kosovu i ohrabrivala građane lažne države da se ne odazivaju pozivima suda u Hagu.

Po svojim agenturnim aktivnostima na ovom prostoru naročito se ističe britanska MI-6, čije je delovanje uglavnom usmereno na "suzbijanje malignog uticaja Rusije" na Balkanu. Od početka rata u Ukrajini, njihov zadatak je širenje svoje meke i tvrde moći sa zadatkom da privoli Beograd da se pridruži sankcijama, ali i aktivnije uključi u briselsku antirusku kampanju. Međutim, postoje osnovane sumnje da su bili i podstrekači protesta poljoprivrednika, koje je vlast ocenila kao ucenjivačke i nimalo slučajne pošto se dešavaju u jeku predizborne kampanje.

Podsetimo, Britanci su instalirali logistički obaveštajni centar u Sarajevu, iz kojeg pokrivaju ceo Balkan, a reaktivirane su i najmanje dve njihove obaveštajne ekspoziture u Beogradu. Oni su dodatno motivisani za rad u regionu jer se trude da očuvaju ucenjivački potencijal i prema državama EU. Osim Britanaca, ovde su tradicionalno dobro pozicionirani i Amerikanci, Nemci i Rusi, Izraelci i Turci. Od regionalnih "sila" kod nas su najaktivniji Hrvati, a u difuznoj formi i Albanci. Ipak, smatra se da susedne službe rade kao "prekidač", što znači da uglavnom deluju u senci neke druge, veće obaveštajne strukture, koja njihovu delatnost po potrebi "pali" i "gasi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao