DEJTONSKI SPORAZUM DOGOVOREN PRE 28 GODINA: Skoro tri decenije od dogovora koji je doneo mir, a danas ga mnogi krše

S.S.R.

21. 11. 2023. u 08:01

DEJTONSKI sporazum parafiran je na današnji dan pre 28 godina, čime je stvorena složena državna zajednica sastavljena od dva entiteta: Republike Srpske i Federacije, Brčko Distrikta i tri konstitutivna naroda.

ДЕЈТОНСКИ СПОРАЗУМ ДОГОВОРЕН ПРЕ 28 ГОДИНА: Скоро три деценије од договора који је донео мир, а данас га многи крше

Foto Tanjug

Skoro tri decenije posle, dan kada je, posle višednevnih pregovora u američkom gradiću Dejton, dogovoren - obeležava se kao praznik samo u RS, iako se na rečima svi pozivaju na njega. U praksi, mnogi se trude da izigraju dokument koji je konačno doneo mir u Bosnu i Hercegovinu, oduzimajući Srpskoj nadležnosti koje joj je upravo "Dejton" dao.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je juče da će Srbija nastaviti da insistira na doslednom sprovođenju Dejtonskog sporazuma, "ma koliko to bilo teško".

- Beograd ni od koga neće kriti ljubav prema sprskom narodu. Slovo Dejtona, ne duh Dejtona! Samo slovo ovog sporazuma može dati okvir za međusobno razumevanje Srba, Bošnjaka i Hrvata. Insistiraćemo na dobrim odnosima Srba, Bošnjaka i Hrvata u regionu, a uvek ćemo najviše voleti Republiku Srpsku i pomagati joj kad god je to potrebno. Dejtonski sporazum je zaustavio krvavi građanski rat u BiH i u tome leži njegov najveći značaj, ali se, nažalost, i taj sporazum i Ustav BiH kao njegov aneks, godinama selektivno poštuju - rekao je Vučević za Srnu. - Deo međunarodne zajednice tumači ga isključivo na srpsku štetu. Najveća pretnja za narušavanje Dejtonskog sporazuma je u ideji da se RS ukine ili svede na praznu ljušturu bez nadležnosti, da postoji samo na papiru i da Srbi u njoj ne mogu da zadovolje prava koja im shodno Dejtonskom sporazumu i pripadaju.

Inače, potpise na Dejtonski sporazum su stavili tadašnji lideri Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori