KO JE ĐILASOV KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA KRALJEVA - Ivan Matović

Novosti online

05. 12. 2023. u 11:42

LIDER "Udruženja starosedelaca Kraljeva i okoline" Ivan Matović iz Kraljeva kandidat je Dragana Đilasa za gradonačelnika Kraljeva, a prema biografiji koju su ranije objavljivali mediji, tokom prethodnih godina u više navrata je imao problema za zakonom.

КО ЈЕ ЂИЛАСОВ КАНДИДАТ ЗА ГРАДОНАЧЕЛНИКА КРАЉЕВА - Иван Матовић

Foto: Printskrin/Tviter

Naime, kako je pisao portal Republika, odnosno Srpski telegraf, Matovića su obeležile svađe i fizičko nasilje u braku. Naime, on je 2015. godine osumnjičen da je u svom stanu fizički napao svoju drugu suprugu zadavši joj više udaraca otvorenom i zatvorenom šakom u predelu glave.

Ona ga prijavila, tužilašvo otvarilo procesa zbog sumnje da je Matović počinio krivična dela protiv braka i porodice, te nanošenje telesnih povreda.

Zbog bojazni da može zloupotrebiti i oružje koje je posedovao po dozvoli, isto mu je oduzeto, a zbog problema odranije koji su se odnosili na njegovu sklonost ka fizičkim obračunima i konfliktima, istom je i oduzeta dozvola za oružje.

Matović je i u svom prvom braku imao bračnih problema, neretko koristio fizičku silu. Osim toga, protiv Matovića je podneta krivična prijava PU Kraljevo i od strane učiteljice 6. 5. 2016. godine, a zbog toga što je Ivan Matović, koristeći profil političke organizacije koju predvodi, "Udruženje starosedelaca Kraljeva i okoline", i to na društvenoj mreži "Fejsbuk", uputio niz vrlo teški uvreda na njen račun, ističući da je izneo niz neistina o njoj.

Osim svog konfliktnog ponašanja, veoma je upitna i diploma privatnog fakulteta koju Matović navodno poseduje, s obzirom na to da sebe predstavlja kao visokoobrazovano lice, pri čemu lica iz njegovog najbližeg okruženja komentarišu da je konkretnu diplomu falsifikovao i nezakonito stekao, te da imenovani nikada nije pohađao bilo koji fakultet i visoku obrazovnu ustanovu. Njegovi najbliži saradnici ističu da je diplomu "kupio" na nekom od privatnih fakulteta.

Pored ovoga, glavni motivi političkog delovanja prilikom osnivanja organizacije "Udruženje starosedelaca Kraljeva i okoline", bili su javno izražavanje nezadovoljstva i animoziteta prema interno raseljenim licima u Kraljevu, koja su izbegla sa područja KiM, koje je krivio za lošu ekonomsku i socijalnu situaciju u Kraljevu.

Međutim, i pored toga, Matović je u predizbornoj kampanji tokom marta 2022. godine, ostvarivao političku saradnju sa liderom albanske političke partije iz "Preševske doline", i to Liridonom Ljatifijem, tadašnjim direktorom "Centra za socijalni rad u Preševu" i rukovodiocem albanske partije "Alternativa za promene". Zajedno sa njim, u navedenom periodu često je dogovarao političke strategije, a čak je i sa istim razmatrao modalitete kako da albanske političke partije uzmu što više glasova u "Preševskoj dolini" i Srbiji, kako bi osvojili što više poslaničkih mesta na tadašnjim parlamentarnim izborima u Srbiji. Iako ima animozitet prema opozicionom Udruženju "Lokalni front" iz Kraljeva, sa čijim članovima je takođe ulazio u fizički konflikt (sa Vladanom Slavkovićem, istaknutim predstavnikom "Lokalnog fronta"), 4. 3. 2020, zajedno sa predstavnicima ovog Udruženja, organizovao je niz protestnih skupova, navodno povezanih sa ekološkim pravima i borbom za zaštitu životne sredine.

Zajedno sa tada njemu bliskim političkim saradnikom Milošem Jovanovićem 2020. razmatrao je formiranje nove političke opcije, pokušavao da svoju političku organizaciju pozicionira što bolje na centralnom nivou, kako bi obezbedio za sebe poslaničko mesto i veću vidljivost na političkoj sceni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (33)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave