SRBIJA JE UZ NAS I MI SMO UZ NJU: "Novosti" sa Srbima sa Kosova i Metohije pristiglim na glasanje (FOTO/VIDEO)

D. Zečević

19. 12. 2023. u 12:27

SRBI sa Kosova i Metohije, njih čak 71,56 odsto, na nedeljnim izborima podržali su listu "Srbija ne sme da stane" čiji je nosilac predsednik Aleksandar Vučić.

СРБИЈА ЈЕ УЗ НАС И МИ СМО УЗ ЊУ: Новости са Србима са Косова и Метохије пристиглим на гласање (ФОТО/ВИДЕО)

Srbi iz južne pokrajine u redovima ispred birališta, Foto D. Zečević

Ovakvo izjašnjavanje naših sunarodnika iz južne pokrajine tumači se i kao svojevrsna potvrda ispravnosti Vučićeve politike oko KiM, ali i jasan signal da naš narod želi čvrste veze sa jedinom državom koju priznaje - Srbijom.

Lista "Srbija ne sme da stane" dobila je podršku 17.087 birača, na drugom mestu je SPS Ivice Dačića sa 2.249 glasova (9,42 odsto), "Srbija protiv nasilja" - 1.042 glasa (4,36 odsto), Koalicija NADA - 303 glasa (3,78%), a "Mi, glas iz naroda" - 579 glasova (2,42%).

To što je svaki četvrti naš sunarodnik sa KiM u ovakvim okolnostima izašao na biralište svojevrstan je podvig. Voljom Prištine njima je bilo onemogućeno da glasaju u svojim sredinama, pa su bili prinuđeni da se upute ka centralnoj Srbiji, gde je za njih bilo otvoreno 51 biračko mesto u Raški, Tutinu, Kuršumliji i Vranju. Putovali su od ranih jutarnjih sati prelazeći na desetine kilometara, pa čekali na administrativnim prelazima kako bi stigli do birališta.

- Izlazeći na izbore uprkos svim preprekama, Srbi sa KiM pokazali su jedinstvo, ali i da veruju politici predsednika Vučića, što pokazuje i broj glasova koje je njegova lista osvojila. Pokazali su i svoju političku zrelost, jer znaju da je predsednik bezbroj puta boravio na KiM, kao i da je urađeno sve što je obećano. Još dosta toga treba da se uradi, ali je najbitnije da Srbi sa KiM dobro znaju da su samo jaka vlada u Beogradu, na čelu sa jakim i nezavisnim predsednikom kao što je Vučić, garant opstanka i ostanka srpskog naroda na KiM - kaže dr Zlatan Elek, predsednik Srpske liste i direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković zahvalio je na požrtvovanju našim sunarodnicima, jer su, kako je naveo, i ovoga puta celome svetu pokazali koliko su odani svojoj jedinoj državi Srbiji i koliko im je stalo do našeg Kosova i Metohije:

- Naš narod sa KiM opet je pokazao da zajedno, čuvajući jedinstvo, možemo biti najsnažnija brana i bedem svima koji koji žele da zatru srpsko ime i postojanje na KiM. A Aljbin Kurti, onemogućivši našem narodu da svoje biračko pravo ostvari na Kosovu i Metohiji, ponovo je udario na osnovna ljudska i građanska prava Srba koji su mu jasno pokazali da je njihova volja i rešenost da odlučuju o svojoj budućnosti - nesalomiva.

 

Foto D. Milovanović

 

Uz svoju državu

ISTORIČAR Aleksandar Gudžić, iz Gračanice, kaže da Srbi sa KiM podržavaju svoju državu Srbiju, a samim tim i državno rukovodstvo. A nekadašnji načelnik Kosovskog upravnog okruga Srđan Vasić, takođe iz Gračanice, ističe da glasanje na izborima koje raspisuje Srbija predstavlja kontinuitet srpske državnosti na KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave