O KOSOVU SUTRA NA IST RIVERU: Diplomatska akcija za održavanje hitne sednice SB UN o Kosovu i Metohiji urodila plodom

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

07. 02. 2024. u 07:00

SEDNICA Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koju je Srbija tražila povodom situacije na Kosovu i Metohiji - najave ukidanja dinara iz platnog prometa i stalnih napada na Srbe, zakazana je za sutra. Diplomatski napori naše zemlje urodili su plodom, pa će se pod svodovima Ist Rivera u Njujorku govoriti o svakodnevnim problemima sa kojima se naš narod susreće - fizičkim napadima, otimanju imovine, kršenju slobode kretanja, hapšenjima bez osnova...

О КОСОВУ СУТРА НА ИСТ РИВЕРУ: Дипломатска акција за одржавање хитне седнице СБ УН о Косову и Метохији уродила плодом

Foto: Shutterstock


Predsednik Aleksandar Vučić sastao se juče sa ambasadorom Kine Li Mingom kojem je predao pismo upućeno lideru Kine Si Đinpingu u kojem se detaljno opisuje maltretiranje našeg naroda u južnoj pokrajini, dok je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić dobio podršku od šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

- Odličan sastanak sa ambasadorom NR Kine Li Mingom. Uručio sam mu pismo koje sam, povodom situacije na Kosovu i Metohiji, ali i povodom ubrzanog razvoja naših bilateralnih odnosa, uputio predsedniku Siju. Zahvalio sam mu na snažnoj i nedvosmislenoj reakciji Ministarstva spoljnih poslova NR Kine povodom najnovijih neodgovornih poteza Prištine, jasno usmerenih protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - rekao je Vučić.

Zapad hoće sednicu u tajnosti

ZAPADNI centri moći pokušavaju da nametnu da  sednica Saveta bezbednosti UN posvećena situaciji na Kosovu bude zatvorena za javnost. Tako bi svetska javnost bila uskraćena da čuje u kakvim problemima žive Srbi.  

Dačić je izjavio da je osim sa Lavrovom, razgovarao sa još nekoliko ministara spoljnih poslova, iz zemalja koje priznaju i koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost tzv. Kosova. Između ostalih, i sa kolegama iz Slovenije, Malte, Sijera Leonea, Mozambika...

- Zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN predat je zbog opšte situacije na KiM, terora nad Srbima, pokušaja ukidanja dinara i svega onoga što predstavlja kršenje Rezolucije 1244 i svih drugih međunarodnih dokumenata koje se odnose na KiM. Prioritet Srbije je zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta i da ne može da ga ugrozi kako bi sprovela određene odluke koje nisu u njenom interesu - kazao je Dačić.

Misija Gvajane, koja predsedava SB UN primila je zahtev Beograda na osnovu kojeg je i zakazana sednica.

Puca zdravstveni sistem

UPRAVNICA Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Danica Radomirović upozorila je juče da će se, ukoliko dinar bude ukinut, ceo zdravstveni sistem naći u teškom položaju.

- Postavlja se pitanje kako ćemo doći do lekova, sanitetskog materijala, hrane za pacijente koju i sada teškom mukom nabavljamo. Kako doći do medicinskih sredstava i instrumenata - zapitala je dr Radomirović koja je opomenula da će ukoliko sporna odluka ostane, lekari ove zdravstvene ustanove u 21. veku biti onemogućeni da leče svoje pacijente.

U ovoj ustanovi, inače, leče se na desetine hiljada pacijenata - Srba, Albanaca, Roma, Aškalije, a oko 1.600 porodica živi od rada u bolnici. 

D.Z.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!