SVE REZOLUCIJE EP O SRBIJI: Cilj je pritisak na Srbiju i Aleksandra Vučića - kazna zbog Kosova i Rusije (VIDEO)

Novosti online

08. 02. 2024. u 12:56

KADA se analiziraju ranije rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji, jednostavno je zaključiti - ni ova koja je doneta danas ne treba da čudi.

СВЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ ЕП О СРБИЈИ: Циљ је притисак на Србију и Александра Вучића - казна због Косова и Русије (ВИДЕО)

Foto AP

Podsećamo da se tako u Rezoluciji Evropskog parlamenta, koja je donete 13. decembra prošle godine, ponavljaju pozivi Kosmisiji i Savetu da ukinu restriktivne mere protiv takozvanog Kosova.

U okviru rezolucije, koja je usvojena 19. oktobra 2023, Srbija se poziva da se uzdrži od bilo kakve dalje eskalacije koja podriva ustavni poredak tzv. Republike Kosovo, izražava se žaljenje što je Srbija nastavila kampanju za oduzimanje priznanja Kosova, a takođe, poziva se Srbija da se uzdrži od pokušaja da izoluje takozvano Kosovo od međunarodne scene kampanjom protiv njegovog priznanja. U istoj rezoluciji Evropski parlament pozvao je pet država članica EU koje ne priznaju Kosovo da to učine, te izrazio žaljenje zbog prigovora Srbije na članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope.

Takođe, EP je pozvao Srbe sa Kosova i Metohije da se vrate u kosovske institucije i da se uzdrže od dalje eskalacije tenzija na terenu, a srpske vlasti i medije da se uzdrže od širenja laži o "etničkom čišćenju" i "pogromima" na Kosovu, za šta, kako se navodi u rezoluciji, nema dokaza.

Srbija da napreduje samo ako se uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije

Kada je u pitanju rezolucija EP doneta 10. maja 2023, evroparlamentarci ponovili su stav da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije. EP je u okviru te rezolucije pozvala Srbiju da ne blokira tzv. Kosovo da postane redovni član međunarodnih organizacija, izrazivši duboko žaljenje zbog glasanja Srbije u Komitetu ministara Saveta Evrope protiv odluke u vezi sa zahtevom tzv. Kosova za članstvo.

Nije iznenađenje što Evropski parlament u ovom sazivu podržava političke aktere u okviru liste "Srbije protiv nasilja" jer sa njima deli iste stavove. Naime, Stranka slobode i pravde, odnosno Dragan Đilas i Marinika Tepić već su priznali takozvano Kosovo.

- Pozdravljamo legitimne evropske aspiracije vlade (*)Kosova da ovog meseca aplicira za status kandidata za članstvo u EU, reči su Marinike Tepić.

Pokret slobodnih građana, na čijem je čelu Pavle Grbović, glasao je za prijem Demokratske partije Kosova, čiji je osnivač Hašim Tači, u Organizaciju liberalnih partija jugoistočne Evrope (LIBSEEN). Zeleno-levi front i Ne davimo Beograd su poznati po podržavanju nezavisnosti tzv. Kosova, o čemu svedoče brojne izvjave njihovih političkih lidera.

Ipak, dva su krunska dokaza da današnja rezolucija nema nikakve veze sa izborima u Srbiji, već sa pritiskom na Aleksandra Vučića i Srbiju, kao kaznu što odbijamo da priznamo tzv. Kosovo i što nismo uveli sankcije Rusiji.

Prvi dokaz je to što evroparlamentarci koji su bili na izborima nisu imali primedbe na izborni proces. Drugi se odnosi na činjenicu da rezolucija dolazi pre finalnog izveštaja ODIHR-a, a preliminarni izveštaj kaže da je na 93 odsto biračkih mesta sve bilo regularno.

- Glasanje na 93 odsto biračkih mesta u Srbiji ocenjeno je pozitivno, kao i da je na samom početku Preliminarnog izveštaja konstatovano da su izbori u Srbiji uglavnom protekli bez većih problema i poteškoća, navedeno je u tom izveštaju.

U snimku pogledajte vizualizaciju o svim do sada rezolucijama Evropskog parlamenta i kakve su one bile po Srbiju. 

BONUS VIDEO:

Žele da dovedu svoje favorite na vlast i proglase Srbe za genocidan narod

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (37)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)