VUČIĆ: "Nora, "gvozdika" i "tamnava" velika pojačanja za Vojsku Srbije

Tanjug

14. 02. 2024. u 14:44

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da su artiljerijski sistemi "nora", "gvozdika" i "tamnava" velika pojačanja za Vojsku Srbije jer je u modernom ratu artiljerija ta koja suštinski pobeđuje.

ВУЧИЋ: Нора, гвоздика и тамнава велика појачања за Војску Србије

Foto: Novosti

- Artiljerija je, uz tenkove, majka svih ratova. I to se sad vidi u Ukrajini. Možemo mi da volimo i dronove i helikoptere, ali artiljerija je suštinski ta koja pobeđuje na frontu. I ovo su strašna pojačanja za nas - rekao je Vučić u Nišu, gde prisustvuje prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije.

Predsednik je dodao da su novi artiljerijski sistemi značajna pojačanja za Vojsku Srbije.

- Pre dve godine smo prikazivali prototip "nore", a sada ih imamo već 24. Kada ubacimo "tamnavu", stići će i "gvozdika" i to su stravična pojačanja za našu vojsku - rekao je Vučić.

Tokom obilaska predsednik je obišao i višecevni artiljerijski sistem "tamnava" koji je predviđen da kao najveće i najjače oruđe artiljerije u mešovitoj artiljerijskoj brigadi zameni sistem orkan.

- Tamnava ima veću vatrenu moć od "orkana", može da nosi 96 raketa, 128 mm dometa 50 km ili one glavne 262 mm dometa 70 km. To će biti glavno oruđe - objasnio je prilikom obilaska predsedniku Srbije pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Predsednik Vučić je dodao da su 30. januara na sastanku u Topčideru, na kome su predstavljeni rezultati analize stanja operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2023. godinu, napravljeni i novi planove i da je sada potrebno naporno raditi na njihovoj relizaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (57)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)