SPREČENI DA PRATE SASTANAK ESKOBARA I OSMANIJEVE: Protest Udruženja novinara Srbije zbog onemogućavanja srpskih medija

D. Z.

13. 03. 2024. u 14:49

Udruženje novinara Srbije sa ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) irazilo je danas protest jer većini medija koji izveštavaju na srpskom jeziku danas nije dozvoljeno da prate sastanak zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i predsednice tzv. Kosova Vjose Osmani.

СПРЕЧЕНИ ДА ПРАТЕ САСТАНАК ЕСКОБАРА И ОСМАНИЈЕВЕ: Протест Удружења новинара Србије због онемогућавања српских медија

foto Medija Centar Čaglavica

Kako se navodi u saopštenju DNKiM, službenik predsedništva tzv. Kosova danas je pustio samo dva srpska medija da izveštavaju sa sastanka, dok je ostalima bez objašnjenja onemogućio ulazak.

- Novinari su početkom 2023. godine predali zahteve za dvogodišnju akreditaciju, ali ih iz kancelarije Vjose Osmani do danas nisu dobili. Prošle godine srpski novinari su više puta tražili akreditacije, ali su dobijali odgovor da dođu drugi put. I pored toga, do danas su puštani na događaje u predsedništvu, na osnovu spiska prijavljenih za izveštavanje - ističu iz UNS i DNKiM.

U saopštenju dodaju da se onemogućavanjem i ograničavanjem rada novinara krši pravo na informisanje, koje je zagarantovano lokalnim propisima i međunarodnim konvencijama. Inače, UNS i DNKiM ističu da je neophodno da svi mediji koji rade na KiM mogu da izveštavaju sa događaja od značaja za građane na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave