ŠTOKINGER: Samo je Srbija istinski neutralna u Evropi

Novosti online

23. 03. 2024. u 15:09

U aktuelnoj geopolitičkoj situaciji teško je biti neutralan, ali u Evropi jedino je Srbija istinski neutralna u ovom trenutku, ocenjuje austrijski mirovni aktivista David Štokinger.

ШТОКИНГЕР: Само је Србија истински неутрална у Европи

Foto: Kosovo online

- Mislim da je Srbija takva zemlja, koja je vojno, politički, a može se reći i ekonomski,  neutralna, koja gradi spoljnu politiku okrenutu ka svim stranama", kaže za Kosovo onlajn Štokinger, član austrijske "Radionice za mir i solidarnost" iz Austrije, koji je u Beogradu učestvovao na međunarodnoj konferenciji "Od agresije do novog pravednog poretka - povodom 25 godina od Nato bombardovanja SRJ.

Ukazuje da se u Austriji sada bore za očuvanje neutralnosti, na koju se zemlja obevazala  Ustavom.

- Imamo još uvek za šta da se borimo. Teško je, jer imamo zajedničku spoljnu politiku unutar Evropske unije, koja 'prekriva' neutralnost. Potrebno nam je više suverenosti po tom pitanju, da Austrija ponovo vodi suverenu politiku kao što je činila za vreme Bruna Krajskog - naglasio je Štokinger.

Ističe da su neophodne neutralne zemlje kao mostovi između blokova.

Povodom 25. godišnjice Nato bombardovanja SRJ, napominje da je veoma važno podsećati na ovaj događaj.

- Tužna je priča o bombardovanju Srbije. Prvi put je Nato sproveo intervenciju kršeći međunarodno pravo - naglasio je Štokinger.

Primećuje da je Nato bombardovanje bivše SRJ ostavilo posledice i "otvorilo vrata" za naknadne ratove, zato što je to bio prvi rat bez mandata UN.

- Važno je podsećati na Nato agresiju. Mi to činimo i u Beču svake godine zajedno sa Srbima. Meni je čast što sam mogao da učestvujem na događaju u Beogradu. Tako pokazujemo našu solidarnost - objasnio je Štokinger.

(Kosovo-online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!