STUDENTI PROTIV GOVORA MRŽNJE: Blokada Filozofskog u Novom Sadu zbog skandaloznih izjava Dinka Gruhonjića (FOTO)

Z. Grmić

28. 03. 2024. u 12:28 >> 13:24

STUDENTI Univerziteta u Novom Sadu počeli su u podne blokadu Filozofskog fakulteta zbog toga što se uprava ove visokoškolske ustanove nije oglasila povodom njihovog zahteva da se osudi i otkazom sankcioniše izjava profesora Dinka Gruhonjića koju su akademci okvalifikovali kao govor mržnje.

СТУДЕНТИ ПРОТИВ ГОВОРА МРЖЊЕ: Блокада Филозофског у Новом Саду због скандалозних изјава Динка Грухоњића (ФОТО)

Foto: Z. Grumić

Kako nam je rekao Damjan Vukanjac, student prorektor, visokoškolci će na fakultetu biti danonoćno, a blokada će trajati dok se uprava ne oglasi povodom Gruhonjićevih izjava.

Prethodno su akademci upravi Filozofskog fakulteta dali rok da se izjasni o nastupima ovog profesora žurnalistike, koji je istekao juče, a na fakultetu su ostali nemi.

Foto: Z. Grumić

Foto: Z. Grumić

Foto: Z. Grumić

- Pošto se niko nije oglasio, mi ćemo blokirati Filozofski fakultet, danas ćemo se okupiti kod Fontane Bajić, odakle ćemo krenuti ka Filozofskom fakultetu, a očekujemo da nam se pridruži nekoliko stotina građana - kaže Vukanjac.

Foto: Medija centar Beograd

Gruhonjić je, inače, akademsku javnost uzburkao izjavom na tribini održanoj tokom festivala "Rebedu" u Dubrovniku, da je ponosan što nosi ime po Dinku Šakiću, ustaškom zločincu i zapovedniku logora Jasenovac i Stara Gradiška, u kojima su stradale stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma.

Otkaz za govor mržnje

Studeti Univerziteta u Novom Sadu očekuju od dekanke Filozofskog fakulteta prof. dr Ivane Živančević Sekeruš da se oglasi i osudi šovinističke izjave Dinka Gruhonjića. Takođe, traže i da etičke komisije fakulteta i Univerziteta osude i klasifikuju Gruhonjićeve istupe kao govor mržnje i to sankcionišu otkazom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!