ĐILAS IZBACIO PSG IZ KLUBA U PARLAMENTU: Grbović se zalaže za razgovor s predstavnicima vlasti oko uslova za izlazak na birališta 2. juna

M. St.

11. 04. 2024. u 10:00

OPREČNI stavovi oko toga da li treba bojkotovati beogradske izbore 2. juna, razjedinili su koaliciju "Srbija protiv nasilja". U međuvremenu je u tom savezu "varničilo" i oko toga da li treba ići na današnji sastanak u Skupštinu Srbije povodom izbornih uslova, a na kraju je prevagnuo stav da se treba odazvati pozivu predsednice parlamenta Ane Brnabić. Međutim, kao rezultat neslaganja oko ključnih tačaka izborne strategije, Pokret slobodnih, neće biti više deo poslaničke grupe Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

ЂИЛАС ИЗБАЦИО ПСГ ИЗ КЛУБА У ПАРЛАМЕНТУ: Грбовић се залаже за разговор с представницима власти око услова за излазак на биралишта 2. јуна

FOTO: Ata images

SSP je juče uputio predsedniku Narodne skupštine obaveštenje da formiraju svoj klub, koji sada ima 16 poslanika. Na čelu ostaje Marinika Tepić, dok će na mesto dosadašnjeg zamenika, umesto lidera PSG Pavla Grbovića, doći Goran Petrović. PSG u Skupštini ostaje sa tri tribuna, bez mogućnosti da samostalno formira svoju poslaničku grupu. Upravo suprotstavljajući se Đilasu kao glavnom zagovorniku bojkota, Grbović je juče poručio da se treba odazvati pozivu Brnabićeve na konsultacije, da opozicija treba da se izbori za fer uslove i 2. juna izađe pred birače.

Grbović smatra i da opozicija mora da postigne dogovor, jer bi veća šteta, kako je rekao, bila da pojedine članice koalicije "Srbija protiv nasilja" donose parcijalne odluke.

- Mi želimo minimalno pristojne uslove za održavanje izbora, sa posebnim fokusom na tri tačke koje smo istakli na prethodnim konsultacijama u Skupštini - rekao je Grbović, negirajući da traže alibi za bojkot.

- Da želimo bojkot, ne bismo dolazili ni na prethodne razgovore. Takođe, postoji odgovornost prema 400.000 građana koji su u decembru iskazali želju da se stvari u Beogradu promene. Mi smo u decembru ostvarili najbolji opozicioni rezultat proevropskih koalicija od 2012. i ne treba unapred odustajati i dizati ruke.

"Mi - glas iz naroda" prelomio

GRUPA građana "Mi - glas iz naroda" potvrdila je juče da će izaći na beogradske izbore, a nosilac liste i kandidat za gradonačelnika biće Branko Pavlović (na slici). Oni su pozvali građane da svojim potpisom podrže njihovu izbornu listu, ocenjujući da je poziv dela opozicije na bojkot potpuno pogrešna odluka.

Sličnog stava je i predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić, koji ističe da treba iscrpsti svaku mogućnost za razgovore jer su, kako je rekao, svi svesni da bojkot nije sjajno rešenje:

- Nemamo mi pravo da nam bilo šta bude teško, imamo obavezu prema građanima koji su glasali za nas i dali nam svoje poverenje da se borimo. Ukoliko se do kraja nedelje ne pokaže dobra volja da se ostvare minimalni uslovi koji su prioritetni za realizaciju izbora, vlast ne može da očekuje da na izborima 2. juna učestvuje opozicija.

Poslanica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević izjavila je da smatra da treba otići na sastanak o ispunjenu preporuka ODIHR, bez obzira na ozbiljne rezerve koje ima.

Novi DSS neće učestvovati na skupštinskom kolegijumu, jer smatra da je sada kasno da se razgovara o elementarnim uslovima za izbore.

Palma: Svako hoće da bude šef

U DELU sadašnje opozicije imate devet lidera, koji su proizašli iz dve partije, a koje su imale dva lidera i teško je da oni mogu da se dogovore oko bilo čega. Svako od njih misli da treba da bude šef. Đilas smatra da može sve parama da kupi, ali mora da zna da narod ne može da kupi parama, poverenje naroda se dobija boljim standardom građana, novim radnim mestima - rekao je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

- Prošle srede su raspisani izbori, a sada pozivaju na kolegijum. Zovu na razgovore o izbornim uslovima, nakon što je započeo izborni proces - naveo je član Predsedništva Novog DSS Miloš Stanković. - Pod ovakvim uslovima 2. juna izbora nema. Angažovanjem šireg kruga i uz podršku građana vodiće se aktivan otpor.

Predsednica parlamenta u ponedeljak je svim poslaničkim grupama uputila poziv za novi sastanak koji je zakazala za danas, na kome će se razgovarati o primeni svih preporuka ODIHR usmerenih ka unapređenju izbornog procesa u Srbiji.

ZA DANAŠNjE KONSULTACIJE PRIPREMLjENE I KONKRETNE ZAKONSKE IZMENE

Birač može da podrži više lista

PREDSEDNICA parlamenta Ana Brnabić, u pozivu na konsultacije, dostavila je poslaničkim grupama i predloge zakona koje treba izmeniti kako bi se primenile određene preporuke ODIHR o pobošljanju izbornih uslova. Ona je uputila molbu predstavnicima opozicije, koji će doći na razgovore, da pripreme komentare na izmene Zakona o izboru narodnih poslanika, o lokalnim izborima, o finansiranju političkih aktivnosti, sprečavanju korupcije i Zakona o Ustavnom sudu.

Izmenama Zakona o lokalnim izborima, predviđa se da birač može potpisom podržati više izbornih lista, što dosad nije bio slučaj. Ovim izmenama rešila bi se i preporuka koja omogućava učesnicima u izborima da isprave sve uočene nedostatke u dokumentima kojima predlažu kandidate, pošto Republička izborna komisija objavi odluku o tim dokumentima.

Promenama Zakona o Ustavnom sudu navodi se da je sud "dužan da odluči o zahtevu za odlučivanje u izbornom sporu u roku od 30 dana od dana dostavljanja zahteva Ustavnom sudu". Kada je reč novinama u Zakonu o sprečavanju korupcije, u obrazloženju je navedeno da se u preporuci 17, iz izveštaja ODIHR, ukazuje da je potrebno da ASK neodložno objavljuje svoje odluke o kršenju Zakona o sprečavanju korupcije tokom izbornih kampanja, zajedno sa svim povezanim žalbama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (27)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave