NA DANAŠNJIM KONSULTACIJAMA I KONKRETNE ZAKONSKE IZMENE : Birač može da podrži više lista

Novosti online

11. 04. 2024. u 07:00

PREDSEDNICA parlamenta Ana Brnabić, u pozivu na konsultacije, dostavila je poslaničkim grupama i predloge zakona koje treba izmeniti kako bi se primenile određene preporuke ODIHR o pobošljanju izbornih uslova.

НА ДАНАШЊИМ КОНСУЛТАЦИЈАМА И КОНКРЕТНЕ ЗАКОНСКЕ ИЗМЕНЕ :   Бирач може да подржи више листа

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ona je uputila molbu predstavnicima opozicije, koji će doći na razgovore, da pripreme komentare na izmene Zakona o izboru narodnih poslanika, o lokalnim izborima, o finansiranju političkih aktivnosti, sprečavanju korupcije i Zakona o Ustavnom sudu.

Izmenama Zakona o lokalnim izborima, predviđa se da birač može potpisom podržati više izbornih lista, što dosad nije bio slučaj. Ovim izmenama rešila bi se i preporuka koja omogućava učesnicima u izborima da isprave sve uočene nedostatke u dokumentima kojima predlažu kandidate, pošto Republička izborna komisija objavi odluku o tim dokumentima.

Promenama Zakona o Ustavnom sudu navodi se da je sud "dužan da odluči o zahtevu za odlučivanje u izbornom sporu u roku od 30 dana od dana dostavljanja zahteva Ustavnom sudu". Kada je reč novinama u Zakonu o sprečavanju korupcije, u obrazloženju je navedeno da se u preporuci 17, iz izveštaja ODIHR, ukazuje da je potrebno da ASK neodložno objavljuje svoje odluke o kršenju Zakona o sprečavanju korupcije tokom izbornih kampanja, zajedno sa svim povezanim žalbama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (38)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave