BEZ MRLJE NA SRPSKOM NARODU: Iz severnomakedonske Vlade stižu ograde od Osmanijeve samostalne odluke o rezoluciji o Srebrenici

PRVI zamenik premijera zadužen za evropska pitanja u tehničkoj Vladi Republike Severne Makedonije (RSM) Bojan Maričić posle samostalne odluke šefa diplomatije Bujara Osmanija za kosponzorisanje rezolucije o Srebrenici u UN, u četvrtak je izneo popravni korektivni stav u tom pogledu uz ocenu da se ne može bacati mrlja na čitav srpski narod i Srbiju.

БЕЗ МРЉЕ НА СРПСКОМ НАРОДУ: Из северномакедонске Владе стижу ограде од Османијеве самосталне одлуке о резолуцији о Сребреници

Foto: M. Stančić

- Stav Makedonije je vrlo jasan i utvrđen saopštenjem Sobranja početkom 2010. godine, kada je jednoglasno podržana rezolucija EP za Srebrenicu, gde je bila osuda kao za genocid. Međutim, mora da razlikujemo dve stvari, jedno je to u Srebrenici, ali ta mrlja ne može da se baci na čitav srpski narod ili Srbiju, istakao je Maričić.

On je precizirao da, kako veli, odgovornost treba da bude individualna, a ne - kolektivna.

Maričić je istovremeno osporio i najavljenu nameru Osmanija da će na sednici Vlade predložiti povlačenje RSM iz regionalne inicijative Otvoreni Balkan, ocenjujući da se inicijative u korist građana ne smeju politizovati.

Na identičnom stavu je i bivši premijer Vlade RSM i lider vladajućih socijaldemokrata Dimitar Kovačevski ocenom da je regionalna saradnja izuzetno važna.

U danu kada je zvanično u RSM počela i kampanja uoči parlamentarnih izbora - zakazanih za 8. maj, uz finiš predsedničkih - glasa se 24. aprila, Kovačevski je na najavu Osmanija izjavio da "političari u predizborju daju razne izjave, šta treba, a šta ne treba raditi, ali ostajem pri stavu da je regionalna saradnja izuetno važna".

Podsetioje da je originalna inicijativa Otvoreni Balkan u suštini zasnovana na četiri slobode EU - slobodnog kretanja ljudi, kapitala, proizvoda i usluga.

- Postoje 72 regionalne inicijative na Zapadnom Balkanu, jedna od njih je Otvoreni Balkan. Ona po svojoj suštini, fundamentu, ima postulate funkcionisanja EU. I kada pogledate inicijative koje su napravljene u okviru Otvorenog Balkana, one su upravo to, rekao je Kovačevski za agenciju MIA.

Ukazao je da su rezultati koje je zemlja postigla u okviru Otvorenog Balkana, očiti - trgovina između RSM i Srbije je povećana za 50 procenata, sa Albanijom za 40 odsto, a ukupan obim trgovine između tri države je povećan za 25 procenata.

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)