SIJEVIH ŠEST TAČAKA VELIKA POTPORA SRBIJI: Analiza "Novosti" - Koje su ključne poruke dokumenta koji su potpisali Vučić i Điping

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

10. 05. 2024. u 07:00

SRBIJA se protivi svim oblicima nezavisnosti Tajvana i mešanju u unutrašnje poslove Kine, ponovo ističući da neće stupati u zvanične kontakte sa vlastima Tajvana na bilo kakav način. Dve države se suprotstavljaju nametanju bilo kakvog rešenja konačnog statusa "Kosova". Sve zainteresovane strane treba da u okviru rezolucije SB UN 1244, putem dijaloga i konsultacija postignu uzajamno prihvatljivo rešenje. U tom procesu, suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije moraju biti poštovani u potpunosti. Kineska strana podržava napore za nalaženje kompromisnih rešenja na miroljubiv način koje Srbija preduzima u pregovorima sa predstavnicima Privremenih institucija u Prištini, poziva na primenu svih sporazuma postignutih tokom dijaloga, kao i efektivno obezbeđivanje verske i kulturne baštine na tom području. Formiranje Zajednice srpskih opština je važan deo Briselskog sporazuma iz 2013. godine i mora biti realizovan.

СИЈЕВИХ ШЕСТ ТАЧАКА ВЕЛИКА ПОТПОРА СРБИЈИ: Анализа Новости - Које су кључне поруке документа који су потписали Вучић и Ђипинг

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ove stavke iz Zajedničke izjave o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, koju su potpisali predsednici Aleksadar Vučić i Si Đinping, jasno pokazuju da će Peking čvrsto biti uz Beograd koji se suočava sa sve većim pritiscima da se odrekne dela teritorije. Istorijski dokument koji je Kina potpisala jedino sa našom zemljom postavio je čvrste temelje političkoj saradnji, što je još jednom potvrdio i Vučić rekavši da mu je Si preneo da možemo da računamo na Kinu u Ujedinjenim nacijama povodom svih pitanja koja se tamo pokreću.

- Dve strane će se uzajamno čvrsto podržavati u pitanjima od vitalnog državnog interesa na osnovu principa poštovanja državnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nemešanja u unutrašnja pitanja drugih država. Srpska strana je ponovo potvrdila da je razvoj prijateljskih odnosa sa Narodnom Republikom Kinom jedan od glavnih stubova njene spoljne politike - navodi se u dokumentu uz ocenu da se međunarodno pravo i Povelja UN moraju poštovati.

Takođe, dve strane pozivaju na ravnopravan i uređen multipolarni svet i univerzalno korisnu i inkluzivnu ekonomsku globalizaciju, insistiraju da sve zemlje, bez obzira na veličinu, budu tretirane kao jednake, suprotstavljajući se hegemonizmu i politici moći, kao i svim oblicima unilateralizma i protekcionizma.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

 

Direktorka Centra za azijske studije i profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović ukazala je za "Novosti" da je potpisan jedan okvirni sporazum, koji bi trebalo da znači zajednički rad na ostvarenju nekih budućih projekata i dogovorenih poslova, koji je i motivišući, ali i obavezujući za Kinu i za Srbiju.

- Tu je mnogo mogućnosti, mnogo prostora da se ti okviri, sada potpisani na političkom nivou, ispune konkretnim sadržajima, a oni ujedno znače i poziv na jedan naporan, kontinuiran rad, kako bi zaista došlo do toga da ti planirani, zacrtani formati saradnje, projekti budu ispunjeni konkretnim aktivnostima, pogotovo sa naše strane, da oni budu ostvareni na način da naši interesi budu ostvareni - rekla je Mitrovićeva.

Foto: Printscreen/Pink

Dragana Mitrović, profesorka FPN

Ona podseća da "inicijativa koju je lansirao predsednik Si ima za ideju ili strategiju izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo i ona je pokrenuta zajedno sa predlogom o izgradnji globalne razvojne, bezbednosne i civilizacijske ideje i sve to se sprovodi kroz inicijativu "Pojas i put".

- Kineska zamisao je da je svet opterećen brojnim problemima, ratovima, sukobima, siromaštvom, nejednakošću i da prolazi kroz izuzetno velike izazove koji se, kako oni kažu, dešavaju jednom u stotinu godina, i da je potrebno naći zajednička rešenja do kojih se dlazi kroz saradnju kako bi se našli odgovori za izazove. Ona podrazumeva da se izgradi svet budućnosti koji bi bio inkluzivan, da uključuje velike, male, siromašne, razvijene zemlje, da se vodi računa o ekologiji, da se obezbedi mir, prosperitet, bezbednost... Te vrednosti mir, jednakost, demokratičnost za sve podrazumevaju multipolarni svet, da će države biti jednake. Kina smatra da fer odnos, pravedan, demokratičnost u međunarodnim odnosima treba da postoje i poziva sve zemlje da poštuju međunarodno pravo. Ova inicijativa znači odbijanje unilateralizma, podrazumeva slobodu u ekonomskog poslovanju... Srbija prihvata da zajedno sa Kinom gradi zajednicu budućnosti i svim drugim zemljama koje bi prihvatile ovu inicijativu, Srbija sad daje svoj doprinos očuvanju mira i još će se intenzivnije uključiti u inicijativu "Pojas i put" - navela je Mitrovićeva.

Goran Nikolić iz Instituta za evropske studije smatra da je potpisivanje izjave o učešću u zajednici budućnosti nešto što je iznenadilo strane posmatrače.

- Mnogi to vide kao neku vrstu alijanse, što mislim da je preterano. Radi se o pokušaju Pekinga da uobliči jedan sveobuhvatni svetski poredak u kome bi se moć trenutnog hegemona redukovala. Tu je i puno koncepata koji podrazumevaju otvorenost, zalaganje za zdravu životnu sredinu, globalizaciju i vin-vin strategiju u sferi ekonomskih odnosa, onda jedan pravičan svet, podeljenu bezbednost, kako oni to nazivaju - objasnio je Nikolić.

Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost smatra da je zvanično definisan nivo prijateljstva Srbije i Kine, koji međunarodnoj areni šalje poruku jedinstva, mira i prijateljstva između dve države.

- Snažna je poruka što se tiče naše trenutne borbe u Generalnoj skupštini UN. Nije slučajno odabrano da 25 godina od jedne tragedije, NATO bombardovanja i bolne uspomene za naše dve države, bude dan kada će Si posetiti Srbiju. To je jedna poruka da u međunarodnim odnosima postoje trenuci koji se ne zaboravljaju.

U Zajedničkoj izjavi navodi se i da "kineska strana visoko ceni rezultate koje Srbija ostvaruje u ukupnom ekonomskom i društvenom razvoju i poboljšanju životnog standarda i raduje se uspešnom unapređenju razvojnih planova Srbije kao što je "Skok u budućnost - Srbija 2027".

Dogovoren novi susret

DOGOVORENA je i dalja komunikacija Sija i Vučića, telefonom, pismima i novim susretima. Lider sa istoka je pozvao kolegu iz Srbije da dođe u posetu Kini što je Vučić i prihvatio, sa zadovoljstvom. Srbija je jedna od tri evropske zemlje, uz Mađarsku i Francusku, koje je Si posetio tokom ove turneje. On je u našoj zemlji bio 2016. godine i posle osam godina je došao opet. Ako se uzme u obzir da je bila korona i da dve godine nije izlazio iz zemlje, vidi se da je ova poseti i "brža" nego što pokazuje vreme.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić je istakao da je poseta kineskog predsednika Srbiji pored ekonomske dimenzije ima i jednu još važniju spoljnopolitičku dimenziju, jer je visoki gost stigao u trenucima pritisaka na Srbiju:

- Mi se nalazimo već nekoliko godina u jednoj vrlo teškoj situaciji, nama sa svih strana spočitavaju. Za sve smo crna ovca. Sada trpimo dve vrste pritiska, vezano za Kosovo i Srebrenicu. I sad zamislite kada nam dođe jedan od najmoćnijih ljudi sveta u tom trenutku. On je došao i zbog sebe, ali je došao i zbog nas. Možda se to poklopilo slučajno, možda nije. Ali za mene je to u ovom trenutku simbolički posmatrano važna poseta.

U dokumentu koji su parafirali Si i Vučić piše i da će "dve strane koristiti novu fazu visokokvalitetnog razvoja inicijative "Pojas i put", zajedno realizovati postignute dogovore sa Trećeg foruma za međunarodnu saradnju "Pojas i put", produbiti i proširiti saradnju u oblastima, kao što su ekonomija i trgovina, investicije, nauka i tehnologija, inovacije, digitalni sektor, kao i informacije i komunikacije, zajedno očuvati bezbednost projekata i osoblja preduzeća, što će doprineti stvaranju osnove za izgradnju zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.

Veto jak adut

KINA je stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i ima pravo veta. Iako ga ne koristi često i uglavnom oko pitanja koja su vezana za Tajvan, nedavno je upotrebila ovu moć. Ona je zajedno sa Rusijom u martu blokirala nacrt rezolucije SB UN o bliskoistočnom sukobu koju su predložile SAD, u kojoj se navodi potreba za trenutnim prekidom vatre, ali se ne poziva na to. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (33)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)