GENERAL KOJI JE VODIO NATO BOMBARDOVANJE SRBIJE: Nemam pojma da li su optužnice za zločine OVK tačne, ali ometaju napredak Kosova

Novosti online

02. 08. 2020. u 09:31

VESLI Klark, bivši vrhovni komandant oružanih snaga NATO za vreme bombardovanja SRJ, smatra da optužnice Specijalnog suda za zločine OVK „ometaju napredak“ tzv. Kosova, kao i da nikada nisu prestali pokušaji postavljanja prepreka njegovom napretku.

ГЕНЕРАЛ КОЈИ ЈЕ ВОДИО НАТО БОМБАРДОВАЊЕ СРБИЈЕ: Немам појма да ли су оптужнице за злочине ОВК тачне, али ометају напредак Косова

Foto: Tanjug

„Predlog optužnice protiv predsednika Kosova Hašima Tačija, nastavak je aktivnosti na ometanju napretka Kosova,“ ocenio je Klark za RTK.

Klark kaže i „da nema pojma“ da li su optužnice Specijalnog suda tačne ili nisu, ali dodaje da one predstavljaju nastavak aktivnosti koje su prilično vidljive čak i 20 godina kasnije, prenela je prištinska „Gazeta ekspres“.

Klark, koji je vodio NATO operaciju bombardovanja 1999. godine i koji je tokom posete Kosovu nazvao Tačija herojem, prisetio se prvog sastanka sa bivšim vođom OVK.

„Tači je bio vođa OVK, koga sam prvi put upoznao u Rambujeu, u toku pregovora, u februaru 1999. godine. Tu sam se susreo i sa drugim liderima OVK“, naveo je Klark, prenosi Tanjug.

Specijalno tužilaštvo u Hagu objavilo je 24. juna optužnicu, koja je sudu podneta dva meseca ranije, kojom se Tači, kao i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (78)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna