IZVEŠTAJI EK O NAPRETKU ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA: U javnosti 6. oktobra?

Tanjug

18. 09. 2020. u 09:47

IZVEŠTAJI Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana na putu ka EU biće objavljeni najverovatnije 6. oktobra, piše podgorička Pobjeda.

ИЗВЕШТАЈИ ЕК О НАПРЕТКУ ЗЕМАЉА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА: У јавности 6. октобра?

Doto: Depozit

Pobjeda navodi da će izveštaj o napretku za Crnu Goru, kao i druge zemlje ZB, biti objavljen najverovatnije 6. oktobra i podseća da je taj dokument trebalo da bude objavljen u maju ove godine, ali je zbog pandemije korona virusa njegovo predstavljanje pomereno za jesen.

Izvor lista navodi da je razlog za to što su u Srbiji i Crnoj Gori održani izbori, koji će biti pomenuti u izveštaju.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero kazala je za Pobjedu da Komisija trenutno priprema izveštaje o proširenju, za koje, kako je kazala, očekuje da budu predstavljeni u oktobru.

Upitana za sadržaj dokumenta EK koji će se odnositi na situaciju u Crnoj Gori, Pisonero je navela i da će izveštaji uzeti u obzir situaciju u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima.

"Izveštaji će pružiti detaljnu procenu stanja u svakoj zemlji kandidatu i zemlji potencijalnom kandidatu, utvrditi šta je postignuto tokom prošle godine i utvrditi smernice o reformskim prioritetima", rekla je Pisonero.

Ona je dodala i da se od novog parlamenta i vlade očekuje nastavak doslednog puta ka EU.

"Crna Gora je dobro napredovala u pristupnom procesu sa EU i meseci pred nama moraju biti iskorišćeni za produbljivanje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi, posebno u oblastima vladavine prava, gde je sledeća prekretnica ispunjavanje privremenih merila za poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava", rekla je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)