POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV HAŠIMA TAČIJA: I "Zmija" na optuženičkoj klupi suda u Hagu

Novosti online

05. 11. 2020. u 11:46

TZV. kosovski predsednik, Hašim Tači, upravo je potvrdio da je i protiv njega potvrđena optužnica Specijalizovanog tužilaštva u Hagu.

ПОТВРЂЕНА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ХАШИМА ТАЧИЈА: И Змија на оптуженичкој клупи суда у Хагу

Hašim Tači / Foto Tanjug-AP

On će u Hag otići dobrovoljno.

Ranije jutros, isto je potvrdio i Kadri Veselji, lider PDK i bivši predsedavajući kosovske skupštine.

Njih dvojica, kao i „drugi“ zajedno su na optužnici od 10 tačaka koja je Specijalizovanim većima predata na razmatranje još 24. februara ove godine.

Oni se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje. U obaveštenju o optužnici koju je tužilaštvo objavilo i pre potvrđivanja optužnice, navodi se da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Tužilaštvo je Veseljija i Tačija optužilo i za opstrukciju suda čime su opravdali neuobičajenu praksu o obaveštavanju o podnošenju optužnice za ratne zločine pre njenog potvrđivanja.

Nakon Veseljija, ovo je druga danas, odnosno peta ukupno potvrđena optužnica Specijalizovanog tužilaštva. P

rethodno je potvrđena optužnica Saljihu Mustafi za mučenje najmanje 6 i ubijanje jedne osobe u zatvoru OVK u Zlašu. Mustafa se izjasnio da nije kriv po sve četiri tačke optužnice.

Juče je uhapšen i još jedan bivši predsedavajući kosovske skupštine, Jakup Krasnići, optužnica je potvrđena i protiv njega, ali za sada nije poznato za šta se tereti.

Isto tako, informaciju o potvrđivanju optužnice protiv njega potvrdio je juče i šef parlamentarne grupe Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, ali detalji ni ove optužnice nisu poznati. On je jutros svojevoljno otputovao u Hag.

Na optužnice Tužilaštva u pritvoru u Hagu čekaju i Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, predsednik i potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK. On se, međutim, ne terete za ratne zločine, već za krivična dela protiv pravde, a u vezi sa curenjem poverljivih informacija iz Tužilaštva.

Funkciju kosovskog predsednika, preuzeće predsedavajuća kosovske skupštine Vjosa Osmani.

(Kossev)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!