NEKA DEO OPOZICIJE IZAĐE IZ KONFUZIJE: Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić o organizovanju međustranačkog dijaloga i formatu razgovora

D. M.

09. 01. 2021. u 10:32

VLAST je spremna da vodi međustranački dijalog, ali tu još ima mnogo nepoznatih, pre svega oko formata i oko toga ko će biti učesnici.

НЕКА ДЕО ОПОЗИЦИЈЕ ИЗАЂЕ ИЗ КОНФУЗИЈЕ: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић о организовању међустраначког дијалога и формату разговора

Foto D. Milovanović

Ako za stolom budu predstavnici i vanparlamentarnih stranaka, onda tu moraju da budu svi, a ne samo one stranke koje nose prefiks proevropske, koje su prihvatljive za EU ili za pojedine opozicione lidere.

Ovo, za "Novosti", poručuje predsednik Narodne skupštine i šef socijalista Ivica Dačić. On se osvrnuo i na poruke koje poslednjih dana šalju pojedini iz dela opozicije, poput lidera Dveri Boška Obradovića - da je jedini smisleni format dijaloga vlasti i opozicije dijalog između delegacije ujedinjene vlasti i delegacije ujedinjene opozicije koja je bojkotovala izbore.

Po Obradoviću, na jednoj strani stola treba da sede predstavnici onih stranaka koje učetvuju u vlasti - SNS, SPS, SPAS, LSV, LDP, a s druge strane delegacija onih koji su bojkotovali izbore 21. juna na svim nivoima.

- Čini mi se da u delu opozicione scene vlada totalna konfuzija kakav uopšte dijalog i sa kim žele. Jedni neće predstavnike Evropske komisije, drugi neće antibojkotaše, treći hoće i one koji su učestvovali na izborima. Ne znam stvarno oko čega uopšte možemo da razgovaramo i da se dogovaramo kad oni ni među sobom ne mogu da se slože ni oko jedne jedine teme - kaže Dačić.

Povodom "prozivki" Obradovića da ne odgovara na njegove zahteve da započne konsultacije u vezi sa početkom razgovora vlasti i opozicije, Dačić kaže:

- Kada je reč o Obradovićevom pozivu na konsultacije, za to ima vremena, jer do izbora ima više od godinu dana. Očekujem da se u ovaj proces uđe na proleće, u martu ili aprilu, a do tada će valjda opozicija da se dogovori ko će sedeti za tim stolom i šta zapravo hoće. I EU, odnosno Evropska komisija, do tada bi trebalo da definiše svoju ulogu u svemu tome, odnosno na koji način će posredovati u dijalogu i ko će od njihovih zvaničnika u tome učestvovati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!