SRETENA LUKIĆA VRAĆAJU U HAG: Poljaci tražili da srpskog generala puste na slobodu!

S. J. M.

21. 01. 2021. u 18:37

SRPSKI policijski general Sreten Lukić više ne može u Poljskoj da izdražava zatvorsku kaznu na koju ga je pre šest godina pravosnažno osudio Haški tribunal.

СРЕТЕНА ЛУКИЋА ВРАЋАЈУ У ХАГ: Пољаци тражили да српског генерала пусте на слободу!

Foto: Printskrin

On će zbog toga biti vraćen u pritvor u Sheveningenu u Holandiji, dok se ne donese odluka u koju će drugu zemlju biti prebačen.

Prema poljskim zakonima Lukić je izdržao maksimalnu kaznu za krivično delo za koje je osuđen i on tamo više ne može da bude u zatvoru. On je inače pre dve godine izdržao dve trećine kazne od 20 godina robije i po svoj međunarodnoj praksi treba da bude pušten na uslovnu slobodu, ali to ne dozvoljava Karmel Ađijus predsednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu. Lukić je u zatvoru više od 15 godina.

Njegov branilac Branko Lukić nam kaže da su Poljaci poslednjih pet godina slali dopise sudu u Hagu, da se Sreten rehabilitovao, da je za primer i da treba da se pusti na slobodu, jer ispunjava zakonske uslove, ali sudija Ađijus to nije dozvolio:

- Apsurdno je Lukića više držati u zatvoru. Suđeno mu je u istom predmetu kao i Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću i Vladimiru Lazareviću, ista je presuda, isto sudsko veće i za njih je važilo pracvilo dve trećine i svi su izašli na slbodu, a za Lukića ne važi. To je pravno nasilje i čista nepravda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti