VUČIĆ O ZNAČAJU "DARE IZ JASENOVCA": Najavio nove projekte o stradanju Srba - "Naša deca pojma o tome nisu imala"

Novosti online

27. 02. 2021. u 11:54

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić je, gostujući na TV Prva, prokomentarisao značaj i ulogu filma "Dara iz Jasenovca", koji je snimljen po autentičnim svedočenjima logoraša iz ustaškog logora Jasenovac.

ВУЧИЋ О ЗНАЧАЈУ ДАРЕ ИЗ ЈАСЕНОВЦА: Најавио нове пројекте о страдању Срба - Наша деца појма о томе нису имала

Foto: Tanjug/Zoran Žestić/Printscreen

- Kada smo donosili odluku o finansiranju tog filma, ja sam prvo odlikovao Gagu Antonijevića Karađorđevom zvezdom prvog stepena i Natašu Drakulić. To je važan film za naš narod i decu. Naša deca ne znaju ništa, pojma nemaju o Jasenovcu, samo naša starija generacija nešto zna. Uvek se začudite kako čujete tišinu kad odete tamo - kazao je Vučić.

On je najavio da će biti još takvih filmova, koji će govoriti o stradanju Srba, ne samo u Drugom svetskom ratu, već i u Oluji,

- Sve ono što decenijama nismo uradili, sve ćemo to uraditi. Gledao sam film i pre premijere. Majka mi je rekla: "Ako si bar malo doprineo sine, to je bio najpametniji način, a da to ne radiš drugačije, da bar malo vratiš za ove naše spaljene kuće u selu Čipuljić, i za ubijenog dedu, i za sve druge članove tatine familije, bar da se istina o tome ne zaboravi". Zahvalan sam Gagi Antonijeviću na rečenici koju je izgovorio: "Neki nisu mogli zato što nisu imali para, a drugi nisu smeli. Vučić je i mogao i smeo. To je nešto najlepše što je rekao - objasnio je Vučić.

Predsednik Srbije danas je izjavio i da će predložiti da samo država može da štampa knjige iz istorije, srpskog jezika i geografije, kako bi se izbeglo da deca završe školu, a ne nauče dovoljno o opominjućoj istoriji NDH i Drugog svetskog rata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

DAN BEZ KUPOVINE: Da li ste spremni da se na 24 časa oslobodite potrošačke logike?