BRITANSKI PROFESOR UPOZORIO: Opasne ideje Albanaca mogu dovesti do lančanih reakcija na Balkanu

Novosti online

27. 02. 2021. u 19:03

BRITANSKI profesor na Londonskoj ekonomskoj školi i stručnjak za razvoj na zapadnom Balkanu, Džejms Ker-Lindzi smatra da ideja o nacionalnom ujedinjenju tzv. Kosova i Albanije može pokrenuti niz lančanih reakcija na Balkanu i da je teško ostvariva zbog neophodne kvalifikovane većine za promenu Ustava.

БРИТАНСКИ ПРОФЕСОР УПОЗОРИО: Опасне идеје Албанаца могу довести до ланчаних реакција на Балкану

Foto: EPA

Lindzi je u intervjuu za Euronjuz rekao da je ideja o ujedinjenju tzv. Kosova i Albanije vrlo popularna, ali da poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju određeni pad podrške građana. Britanski profesor dodaje i da zagovornici ideje moraju da preciziraju da li će to biti federacija ili konfederacija između tzv. Kosova i Albanije.

Glavni problem po njemu je promena člana Ustava, koji zabranjuje tzv. Kosovu ujedinjenje sa drugim državama za šta je potrebna dvotrećinska većina.

- Najveća opasnost takve ideje su i lančane reakcije, i zahtevi Albanaca u Severnoj Makedoniji, kao i Srba u regionu - dodao je

Ideje o promeni granica na Balkanu, po Lindziju dovešće do oštrih reakcija i protivljenja međunarodne zajednice.

Prethodno je Ramuš Haradinaj najavio da će ukoliko tzv. Kosovo ne postane član NATO kao nezavisna država u roku od 4 godine biti organizovan referendum za ujedinjenje sa Albanijom. Kandidat za premijera Aljbin Kurti izjasnio se da bi glasao "za" ukoliko se raspiše referendum o nacionalnom ujedinjenju tzv. Kosova i Albanije.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)