NOVA KARIKA U SARADNJI SRBIJE I UAE: Blokčejn tehnologije - glavna tema video-samita naše države i Emirata

Jelena Subin - Aleksandra Bulatović

27. 08. 2020. u 14:19

BLOKČEJN video-samit Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) biće održan u oktobru sa ciljem povezivanja i unapređenja saradnje firmi u inovativnim i brzorastućim tehnologijama.

НОВА КАРИКА У САРАДЊИ СРБИЈЕ И УАЕ: Блокчејн технологије - главна тема видео-самита наше државе и Емирата

Foto: Depositphotos

Skup, na kome će učestvovati veliki broj predstavnika kompanija i eksperata iz naše zemlje, UAE i Indije, biće organizovan uz podršku Privredne komore Srbije i Privredne komore Dubaija, najavio je Marko Selaković, rukovodilac Kancelarije PKS u UAE.

Marko Selaković, rukovodilac Kancelarije PKS u UAE:

- Srbija pretenduje da zauzme lidersku poziciju u regionu u programiranju i blokčejn rešenjima. Izuzetno je priznanje da partneri iz Privredne komore Dubaija prepoznaju aktivnosti Srbije i srpskih kompanija na ovom planu. Ujedinjeni Arapski Emirati jedna su od najinovativnijih ekonomija sveta, sa izuzetno širokim spektrom primene blokčejn tehnologija u raznim sferama života i poslovanja.

U novoj poslovnoj realnosti u uslovima pandemije kovid-19, stvaranje mogućnosti za razvoj inovativnih rešenja i unapređenje poslovanja predstavlja jedan od ključnih prioriteta Kancelarije PKS u UAE. Bez ikakve dileme,ovaj virtuelni samit otvoriće priliku za poslovno povezivanje kompanija i sagledavanje pravaca dalje saradnje. Kompanije i profesionalci iz Srbije moći će da čuju o najnovijim svetskim trendovima u domenu blokčejna, ali i da se upoznaju sa liderima u ovoj oblasti ne samo u UAE, već i u Indiji - poslovne i razvojne mogućnosti koje iz takvih interakcija mogu da proisteknu, nemerljive su.

Ujedinjeni Arapski Emirati jedna su od najinovativnijih ekonomija sveta, sa primenom tehnoloških inovacija u praktično svim sferama života. Blokčejn tehnologija u UAE ima izuzetno široku primenu. Od zaštite dokumenata, e-uprave, preko logistike, trgovine, pa do praćenja lanca snabdevanja. Čitava ova grana IT industrije beleži intenzivan razvoj. Uz industriju igara, blokčejn jedna je od najbrže rastućih, kako u UAE, tako i u Srbiji. Jedinstvenu priliku da unapredimo saradnju i povećamo prisustvo naših kompanija u IT sektoru u UAE treba maksimalno iskoristiti.

Marjan Stojanović, sekretar Udruženja za elektronske komunikacije i nformaciono društvo PKS:

- Privredna komora Srbije član je radne grupe za izradu Nacrta kriptoimovinskog regulatornog okvira u Republici Srbiji. Radna grupa je počela sa radom sredinom juna, a u radu radne grupe učestvuju predstavnici Narodne banke Srbije, Ministarstva finansija, Ministarstva privrede, Beogradske berze i predstavnici industrije.

Udruženje za elektronske komunikacije i informaciono društvo PKS zastupa kako stavove i interes privrednika, članica Udruženja koje se bave razvojem blokčejn tehologije, tako i šire stručne zajednice iz oblasti kriptoimovine i blokčejna. "Stavovi industrije prepoznati su i u velikoj meri prihvaćeni u dosadašnjem procesu izrade nacrta regulatornog okvira", ocenio je Marjan Stojanović, sekretar Udruženja PKS i član radne grupe.

On dodaje da u ovom trenutku u Srbiji postoji više od 40 firmi, koje se na neki način bave razvojem proizvoda baziranih na blokčejnu, dok je za dvadesetak kompanija bločejn primarna delatnost.

Bojana Tomić, Inicijativa "Digitalna Srbija":

- Komentarišući može li dalji razvoj primene blokčejn tehnologije u finansijskom sektoru imati i širi pozitivan uticaj na razvoj inovacija, Bojana Tomić iz Inicijative "Digitalana Srbija" kaže da je jedna od oblasti u kojoj vidimo veliki potencijal za razvoj je primena blokčejna kao tehnologije na kojoj se zasnivaju različiti modeli alternativnog pristupa finansiranju projekata u ranoj fazi razvoja.

Naime, moguće je prikupiti sredstva od većeg broja investitora izdavanjem digitalnih tokena na način koji je siguran, brz i sam po sebi inovativan. Na taj način bi se istovremeno razvijale domaće blokčejn firme koje pružaju tehnološki osnov, ali i ostali inovativni projekti dobili nov model po kom mogu da finansiraju svoje ideje.

Na pitanje može li Srbija da bude konkurentna mnogo razvijenijim finansijskim tržištima, Tomić ocenjuje da Srbija ima pravni okvir i određeni stepen infrastrukture tržišta kapitala, ali plitko i nerazvijeno samo tržište, jer nema ekonomiju koja je dovoljno jaka da bismo imali klasične berzanske kompanije i instrumente.

Sa druge strane, našem startap ekosistemu je potreban dodatni pristup finansiranju, i voleli bismo da vidimo da se naše postojeće institucije poput Berze uključe u ovu oblast, podrže "krovfunding" tokenima i prenesu najviše standarde tržišta kapitala i zaštite investitora i na ovaj model finansiranja.

Naime, na primer Beogradska berza je regulisana institucija koja zna kako se posluje na tradicionalnom finansijskom tržištu i čija reputacija znači da bi njeno uključivanje u vidu organizatora tržišta kriptoimovinskih prava i korišćenje stečenog znanja otvorilo potpuno novi aspekt Republike Srbije kao privlačne i sigurne destinacije za poslovanje kriptoimovinskim pravima. Kada se na to doda da bi domaće blokčejn firme mogle da obavljaju stručan i tehnički deo posla, moguće je da imamo dobitnu kombinaciju.

Na taj način bismo ponudili novu priliku za globalnu konkurentnost, upravo zato što tradicionalne finansijske institucije na razvijenim tržištima nemaju potrebu da se bave ovim još uvek novim tehnologijama i instrumentima.

Ivan Bjelajac, Srpska Blokčejn Inicijativa:

- Srbija ima izuzetno kvalitetne softverske arhitekte i developere kada je u pitanju blokčejn razvoj, koji su omogućili zanimljive projekte kada su u pitanju Web 3 tehnologije. To iskustvo u razvoju proizvoda baziranih na blokčejnu je dovoljno da se ovde mogu pronaći timovi koji rešavaju najrazličitije probleme. Odlična smo destinacija za razvoj blokčejn proizvoda, u vreme kada je ovo ipak i dalje relativno egzotična tehnologija.

Kao zemlja, u blokčejn smo ušli relativno rano, uglavnom kroz rudarenje kriptovaluta, ali smo se uskoro našli u središtu razvoja veoma zanimljivih proizvoda pretežno zbog dobro razvijenog autsorsinga. Rano angažovanje pojedinih univerzitetskih profesora koji su se bavili problemima kriptografije i distribuiranih sistema, takođe su doprineli usvajanju i razvoju znanja.

Blokčejn u Srbiji nema mnogo konkurencije, jer je relativno malo projekata koji se rade na najinovativnijim tehnologijama (mashine learning, AI, IoT, robotika), pa blokčejn projekti i dalje lako privlače najkvalitetnije talente u softverskoj industriji.

Na pitanje koliko su domaće kompanije iz tradicionalne industrije spremne da koriste blokčejn, Bjelajac kaže da je to zanemarljivo, ali zato što je blokčejn prateća tehnologija i u većini slučajeva zahteva da već imate sprovedenu kompletnu digitalizaciju poslovanja, pa je zato i dalje najpopularniji u finansijskoj sferi gde je sav novac danas svakako digitalan, kao i u inovativnim startapima koji pokušavaju da predvide buduće trendove.

Srpske firme iz tradicionalne industrije su zapravo poprilično u ranim fazama bilo kakve digitalne transformacije, što znači da je Srbija i dalje zemlja koja je više spremna za razvoj ove vrste inovativnih tehnologija nego pogodno tržište za njihovu implementaciju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!