MINJA JE BILA PRIBRANA, UPRKOS STRAŠNIM BOLOVIMA: Pavle Gavura iz Pančeva i njegove kolege o drami u zapaljenom stanu na Dorćolu

A. Z. KLISURIĆ - A. VOJINOVIĆ

28. 10. 2020. u 23:13

DUGO radimo zajedno na gradilištu, pa nam visina nije bila problem, samo smo razmišljali kako da priđemo devojčici, da je spasemo od vatre koja ju je zarobila na terasi i da ona preživi. Međusobno poverenje dalo nam je snagu da joj priteknemo u pomoć. Na sreću uspeli smo, i hvala Bogu da je veća tragedija izbegnuta.

МИЊА ЈЕ БИЛА ПРИБРАНА, УПРКОС СТРАШНИМ БОЛОВИМА: Павле Гавура из Панчева и његове колеге о драми у запаљеном стану на Дорћолу

David Nika, Lazar Ereš, Nemanja Držaić i Pavle Gavura / Foto Ž. Knežević

Ovako, za "Novosti", govore momci iz Pančeva, heroji koji su od vatrene stihije otrgli petnaestogodišnju devojčicu Minju D. u požaru u kom je u utorak potpuno uništen stan na desetom spratu u Ulici Visokog Stevana na Dorćolu u Beogradu. Hrabrošću i čovečnošću Pavle Gavura (36), Lazar Ereš (30), David Nika (30), Nemanja Držaić (20) i Nenad Janković (19) - zadivili su Srbiju. Ali ovi plemeniti Pančevci ne samo da su u utorak spasli devojčicu, već sa svojom humanošću nisu stali - pozvali su one koji mogu da pomognu da se sakupe sredstva za obnovu, u požaru uništenog stana.

- Svi koji ste u mogućnosti pozivamo vas da pomognete, da se devojci sredi stan kako bi imala gde da se vrati kada izađe iz bolnice - apelovali su u video- -snimku koji su objavili na "Instagramu".

Svojim podvigom vratili su ljudima veru da među nama još postoje veliki i hrabri. A, oni misle da to nisu i o svojoj hrabrosti ne žele mnogo da govore. Kažu da sada samo žele da se Minja uspešno oporavi i da sve ono što se dešavalo u utorak nikada neće zaboraviti.

Uništen stan / Foto Ž. Knežević

- Slušala je sve što sam joj govorio, bila je pribrana u tim trenucima - ispričao nam je Pavle Gavura, momak koji je rizikovao svoj život dok je prihvatao devojčicu na terasi devetog sprata, držeći se, "u vazduhu", samo za konopac. - Uveče me pozvao njen otac Aleksandar. Zahvalio mi se, preneo mi kakvo je zdravstveno stanje njegove ćerke posle prebacivanja u kliniku, a dogovorili smo se i da se nađemo kad sve ovo prođe. Da li sam heroj? Ma, to je najmanje važno... Moja porodica je ponosna na mene.

Dan posle požara petorica Pančevaca kao da su tek postajali svesni kakav su podvig načinili. Osim herojstva koje su potvrdili, skromnost ih posebno krasi. Dok smo razgovarali, samo su isticali da je najvažnije što je devojčica živa. Nijednog trenutka nisu pominjali opasnost kojoj su se i sami izložili.

NEOPHODNA TRANSPLANTACIJA KOŽE

POVREĐENA devojčica leči se na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Zvečanskoj ulici u Beogradu. Prema rečima lekara ove ustanove ona je i dalje u teškom stanju i gotovo je sigurno da će joj biti potrebna transplantacija kože.

- Opekotine su duboke i njima je zahvaćeno oko 47 odsto kože - kaže, za "Novosti", dr Ljiljana Jovanović, hirurg ove klinike. - Važno je da je sada u stabilnom hemodinamskom stanju i planiramo prvu operaciju. Naše procene su da će biti potrebno nekoliko intervencija da bi se zadobijene povrede u najvećoj mogućoj meri sanirale. (I. K.)

- Nemerljivo sam srećan što je devojčica preživela, i što su sve moje kolege dobro. Kada smo se popeli na deveti sprat i izašli na terasu sve je izgledalo zastrašujuće, ali strah smo morali da potisnemo - kaže, za "Novosti", Lazar Ereš, jedan od junaka drame na Dorćolu. - Imala je opekotine po celom telu, toliko da nismo znali kako da je prihvatimo i pridržimo, a da je ne povredimo još više. Dim joj je izlazio iz usta... Nije mogla da dođe do daha. Do dolaska Hitne pomoći, komšije su pritekle u pomoć, doneli su mokre peškire u koje smo je ogrnuli, ne bi li joj bar malo olakšali muke.

Mladi Nemanja Držaić, sa mnogo bola u glasu, priča nam kako mu se za ceo život u pamćenje urezala slika tinejdžerke koja govori da je sve boli i moli da joj pomognu.

Ispred solitera u kom je buktio požar, u sredu su se mogli videti komadi fasade i roletni koje su otpadale zbog visoke temperature. Miris gareži i dima osećao se i u prizemlju, a slika na desetom spratu bila je zastrašujuća. Zidovi u zajedničkom hodniku crni, stan gde je izbio požar potpuno je uništen, a sve stvari su izgorele. I stan na spratu iznad takođe je oštećen.

Komšije kažu da je devojčica živela sa majkom i dekom, i da su se nedavno doselili u ovu višespratnicu.

- Porodicu nismo poznavali, viđali smo ih samo u prolazu. Koliko znamo u ovom stanu su bili podstanari. Neverovatno je sa kojim žarom su se mladići borili da dođu do devojčice da bi je spasli. Pravi su heroji - ispričala nam je komšinica sa sprata.

Ispred solitera bili su i zabrinuti drugari povređene devojčice. Ispričali su nam da je dobra drugarica, i da se sada mole da se oporavi.

Uništen stan / Foto Ž. Knežević

MARJANOVIĆ: POMOĆI ĆEMO

PREDSEDNIK Opštine Stari grad, Radoslav Marjanović, obišao je u utorak uveče zgradu u kojoj je izbio požar i kako nam je kazao ova beogradska opština spremna je da pomogne porodici i stanarima ove zgrade.

- Veštaci su izašli na teren da utvrde stanje. Krov je oštećen i pomoći ćemo koliko nam nadležnost dozvoljava - rekao nam je Marjanović. - Svi smo iskreno dirnuti podvigom momaka koji su spasli devojčicu, pa će ih čelnici opštine u četvrtak ugostiti i uručiti im zahvalnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri