JEZIVE SCENE NA KiM: Ovako se naš narod bori sa poplavama (VIDEO)

Š. Marović

16. 01. 2021. u 17:37

JEZIVE scene zatekli smo u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, posebno u lipljanskom selu Lepina.

ЈЕЗИВЕ СЦЕНЕ НА КиМ: Овако се наш народ бори са поплавама (ВИДЕО)

Foto Srpska solidarnost

Uginula stoka, potopljena sena, uništene ozime oranice, gotovo sva domaćinstva bez struje i tehnički pitke vode. Čak su i drva pripremljena za ogrev potpuno uništena. Pričinjena je velika šteta, voda je prodrla i u kuće i značajno oštetila deo nameštaja. Uz sve nedaće koje su pratile naš narod u južnoj srpskoj pokrajini, još i ovo da ih zadesi. Tužno je bilo posmatrati te ljude, kojima je nabujala voda potpuno razorila imanja i ubila stoku.

Foto Srpska solidarnost

Ovo su prvi utisci Branka Antića iz mesta na KiM koje su nedavno zadesile poplave. Ovaj Beograđanin je posle obilaska naših sela pogođenih stravičnim zemljotresom na Baniji posetio i Kosmet, u okviru akcije "Slatki karavan" Humanitarne organizacije "Srpska solidarnost", koja se tradicionalno organizuje za vreme novogodišnjih i božićnih praznika.

 

Situacija koju su zatekli, kaže, nije ohrabrujuća, jer su velike poplave koje su protutnjale ovim delom Srbije nanele ogromnu materijalnu štetu. Posebno su na udaru bile oranice i stoka, ono od čega narod živi i opstaje.

ŠTETA Najugroženija su sela oko reka Lab, Sitnica, Ibar i Beli Drim, Foto Srpska solidarnost

- Kontaktirali smo sa parohom lipljanskim, ocem Dragišom Jerinićem da nam pomogne u odabiru najugroženijih porodica - kaže Antić, za "Novosti".

Foto Srpska solidarnost

- Domaćinstva Živorada Ničića i Miloša Ničića, i Dejana Rašića najviše su nastradala. Najveći problem su kanali koji se ne čiste i ne održavaju. Kupili smo im dva hidrofora i zamrzivač, jer su nam rekli da su im trenutno najpotrebniji.

SAKUPLjENO 2.500 PAKETIĆA

OVE godine, uz pomoć donatora, ljudi dobre volje i najviše dece iz centralne Srbije i Republike Srpske, prikupljeno je i obezbeđeno više od 2.500 paketića za mališane na KiM.

"Slatki karavan" juče je završio posete jugu KiM, a slatkiši će sada obradovati srpsku decu na severu naše južne pokrajine: u Drenu, Crepulji, Veljem Bregu, Bubama, Lučkoj Reci, Suvom Dolu i Kosovskoj Mitrovici.

Danima su pod vodom delovi Gračanice, Lapljeg Sela, Donje i Gornje Gušterice, Preoca, Lepine, Skulaneva, Livađa, Ugljara, Kuzmina, a najteže je u nizijama pored Sitnice, Laba, Ibra, Belog Drima, Drenice. Članovi "Srpske solidarnosti", njih 15, zatekli su, kažu, užasne prizore u Lepini, kakve ni meštani ne pamte poslednjih nekoliko decenija.

Foto Srpska solidarnost

- Voda je najednom prodrla i uništila nam useve, ali i dobar deo stoke - očajan je Živorad Ničić iz Lepine.

- Ušla nam je i u kuće. Danima ne spavamo, pokušavamo da spasemo ono što se može. Pritekli smo jedni drugima u pomoć, vodu izbacujemo pomoću pumpi i kanti. Samo da se ovo više ne ponovi...

Foto Srpska solidarnost

Humanitarci iz Beograda u danima oko srpske Nove godine, dele paketiće prikupljene tokom akcije "Slatki karavan", da deci iz južne srpske pokrajine bar nakratko izmame osmeh. Akcija koja se organizuje već šestu godinu zaredom sve je masovnija, a članovi "Srpske solidarnosti" trude se da slatkiši stignu do svakog srpskog deteta na KiM. Ove godine su obradovali dečicu u Goraždevcu, Orahovcu, Velikoj Hoči, Osojanu, Vidanju, Banji, Suvom Grlu, Crkolezu, Lipljanu, Lepini, Skulanevu, Radevu, Batusu, Duvom Folu, Rabovcu, Starom Grackom, Klokotu, Vitini, Vrbovcu, Binaču, Mogili, Cernici, Miloševu, Babinom Mostu, Gracu, Prilužju, Plemetini, Crkvenoj Vodici i Obiliću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!