SELEKTIVNA PRIMENA PREPORUKE VLADE IZ VREMENA PANDEMIJE U DZ RAKOVICA: Majci troje dece ne daju na odmor

J.Ž.S.

04. 03. 2023. u 09:04

MIRJANA Bartoš, po struci radiološki tehničar, zaposlena u Domu zdravlja Rakovica, po svemu sudeći, presaviće tabak i potražiće pravdu na sudu kako bi dobila pravo na korišćenje godišnjeg odmora.

СЕЛЕКТИВНА ПРИМЕНА ПРЕПОРУКЕ ВЛАДЕ ИЗ ВРЕМЕНА ПАНДЕМИЈЕ У ДЗ РАКОВИЦА: Мајци троје деце не дају на одмор

Foto: J. S.

Ova majka troje dece je posle okončanja porodiljskog bolovanja od svog poslodavca tražila zaostali godišnji odmor iz 2021. godine, ali je odbijena uz obrazloženje da nema pravo na korišćenje istog, odnosno da je trebalo da to uradi do 30. juna 2022.

Kako navodi naša sagovornica, na trudničko, a zatim i porodiljsko bolovanje otišla je kao zdravstveni radnik pravo iz kovid ambulante 2020. Ovih dana trebalo je da se vrati na posao, ali pošto smatra da ima pravo na godišnji odmor, podnela je zahtev da joj se odobri. Međutim, tu je nastao problem. I pored preporuke Vlade koju je ova zdravstvena ustanova po njenim rečima zvanično prihvatila da se zbog pandemije odmor može koristiti i po isteku zakonskog roka, ona je odbijena.

- Ovo nije prvi put da nailazim na ovakve probleme - priča naša sagovornica. - Slično je bilo i kada sam odlazila na porodiljsko. Sada sam podnela zvaničnu molbu direktorki Svetlani Antić, ali i pravnoj službi. Čini mi se da se pomenuta Vladina preporuka primenjuje selektivno. Za neke važi, a za druge ne.

LIČNA NETRPELjIVOST

 

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, kaže da je neverovatno da se poslodavac ponaša na ovakav način:

- Ljudski je potpuno neopravdano i za svaku osudu. A, pritom nije ni protivzakonito i zaposlena ima apsolutno pravo na odmor. Verovatno je u pitanju lični odnos i netrpeljivost, a ne rigorozno poštovanje zakona. Kada bi u svim situacijama strogo poštovali propise, gde bi nam bio kraj.

U Ministarstvu za rad kažu da je pravo na godišnji odmor pravo iz radnog odnosa. Prema članu 68. Zakona o radu, zaposleni ne može da se odrekne ovog prava, niti mu se to može uskratiti ili zameniti novčanom naknadom, osim u slučaju prestanka radnog odnosa u skladu sa ovim zakonom.

- Prema članu 73. istog propisa, on može da se koristi jednokratno ili u dva ili više delova, a zaposlena koja nije u celini ili delimično iskoristila godišnji odmor u kalendarskoj godini zbog odsutnosti sa rada zbog porodiljskog, odsustva radi nege i posebne nege deteta ima pravo da ga iskoristi do 30. juna naredne godine - kažu nadležni.

U zavisnosti od potrebe posla, poslodavac odlučuje o vremenu korišćenja godišnjeg odmora, uz prethodnu konsultaciju sa zaposlenim ili na njegov zahtev, donošenjem rešenja.

- Prema tome, pri donošenju rešenja, poslodavac se rukovodi ne samo potrebama i željama zaposlenog već i potrebama posla. Imajući u vidu navedeno, nema zakonskih smetnji da se odobri korišćenje pripadajućeg godišnjeg odmora, na njen zahtev, narednog dana od dana isteka odsustva sa rada radi nege deteta, s tim što može da se odredi i drugi vremenski period u zakonom propisnim rokovima rukovodeći se potrebama posla - navode u ministarstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO SE NA EVROVIZIJI DIŽE IZ PEPELA? Trocifrena kvota na Teja Doru!