KVON I JUN NA SLOBODI ZA 800.000 EVRA: "Kralj kriptovaluta" i njegov saradnik moći će da borave u stanu pod nadzorom policije

D. Vujičić

14. 05. 2023. u 08:09

OSNOVNI sud u Podgorici prihvatio je kauciju od po 400.000 evra za okrivljene državljane Južne Koreje, Do Kvona, "kralja kriptovaluta", za kojim je raspisana međunarodna poternica, kao i njegovog saradnika Hon Čand Juna i odredio da se, po uplati novca, puste na slobodu. Tužilaštvo se usprotivilo puštanju na slobodu Kvona koji je u SAD i Južnoj Koreji optužen za prevaru od 40 milijardi dolara, a u javnosti je komentarisano da će "umesto u ćeliji zatvora u Spužu, završiti u luksuznom stanu", preneo je RTCG.

КВОН И ЈУН НА СЛОБОДИ ЗА 800.000 ЕВРА: Краљ криптовалута и његов сарадник моћи ће да бораве у стану под надзором полиције

Foto: Printskrin

Sud je dvojici optuženih odredio meru nadzora - zabranu napuštanja stana, koju će nadzirati policija. Predviđeno je da aktuelno krivično suđenje u Crnoj Gori počne 16. juna.

 - Ukoliko okrivljeni pobegnu ili prekrše meru nadzora, kaucija propada i unosi se u posebnu stavku budžeta za rad sudova - navodi se u saopštenju.

Korejski državljani terete se da su izvršili krivično delo falsifikovanje isprave u Crnoj Gori. Do Kvon i njegov saradnik uhapšeni su tokom marta, dok su sa podgoričkog aerodroma pokušavali da odlete u Dubai privatnim avionom. Nadležni organi su tada zvanično saopštili da su u Crnoj Gori boravili sa lažnim dokumentima. Njima su prethodno pasoši oduzeti u Južnoj Koreji, zemlji njihovog porekla, u oktobru 2022. Ministar pravde Marko Kovač tada je kazao da ekstradiciju uhapšenih zahtevaju Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Urušavanje

U MAJU 2022. eko-sistem sa dvostrukim tokenom, Terra Luna (LUNC), koji su kreirali Kvon i Terraform Labs, urušio se nakon raskida sa matičnom stabilnom kriptovalutom koina TerraUSD. U danu su izbrisali tržišnu vrednost od 40 milijardi dolara. Južnokorejski tužioci navode da je Kvon konvertovao nezakonita sredstva iz LUNC u bitkoin.

Vest iz glavnog grada Crne Gore odmah je odjeknula širom sveta, a poverenici suosnivača kompanije Terraform Labs Do Kvon upozorili su da je više nego zabrinjavajuće što će čovek okrivljen za kolaps kriptosistema i prevaru od 40 milijardi dolara biti na slobodi umesto iza rešetaka.

Dana 10. maja, lokalna korejska novinska kuća Hankiung je izvestila da je Do Kvon, suosnivač i bivši izvršni direktor Terraform Labs, zamrznuo više od 233,3 milijarde korejskih vona (176 miliona dolara) lične imovine u okviru tekućeg krivičnog postupka.

Kako izveštava korejska agencija Hankiung, "glavni sudija Jun Čan Ijong iz 12. krivičnog odeljenja Južnog okružnog suda u Seulu zabranio je prodaju apartmanskog kompleksa Do Kvona Galleria Foret u Seulu, novog hotela i serije uvezenih automobila za njegov salon. Naredbom se Kvonu zabranjuje raspolaganje finansijskom imovinom, kao što su hartije od vrednosti, bankarski depoziti i kriptovalute koje se čuvaju na ličnim računima na berzama virtuelnih valuta.

Interpol je raspisao poternicu i tražio da se Kvon sasluša povodom kolapsa eko-sistema Terra od 40 milijardi dolara u maju 2022, koji je potresao celu kriptoindustriju. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)