I MILO NA INUGURACIJI! Milatović u subotu u Skupštini Crne Gore polaže zakletvu i stupa na dužnost

V. KADIĆ

19. 05. 2023. u 13:58

ODLAZEĆI predsednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je nakon drugog sastanka sa novoizabranim šefom države Jakovom Milatovićem, povodom primopredaje dužnosti, da je i ovaj dijalog doprineo demokratizaciji crnogorskog društva.

И МИЛО НА ИНУГУРАЦИЈИ! Милатовић у суботу у Скупштини Црне Горе полаже заклетву и ступа на дужност

V.K.

- Složili smo se da je mnogo izazova pred Crnom Gorom, kao i da je pozicija predsednika države u toj politici važna i uticajna. Nastavili smo prošlonedeljni dijalog, čija je ideja bila da doprinesemo demokratskoj tranziciji ovog dela vlasti i institucionalnom kontinuitetu. Ovo baca svetlo na rastući demokratski kapacitet - naglasio je Đukanović, dok je njegov naslednik na funkciji prvog u Crnoj Gori, Milatović, naveo da su razgovori dobar primer demokratske tranzicije vlasti.

- Inauguraciji će prisustvovati i gospodin Đukanović i mislim da ćemo tog dana poslati pozitivnu poruku iz Crne Gore. Ovi razgovori su primer kojim putem treba Crna Gora da se kreće - poručio je Milatović, dodajući da ih čekaju parlamentarni izbori iz kojih će država dobiti reformsku i stabilnu Vladu.

Na inauguraciju će doći visoki predstavnici SAD, Velike Britanije, kao i predsednici svih zemalja Zapadnog Balkana.

Jakov Milatović će u subotu u Skupštini Crne Gore u Podgorici položiti zakletvu i stupiti na dužnost predsednika države. Na tom događaju očekuje se dolazak oko 200 zvanica, među kojima su i zvaničnici iz okruženja, veliki broj nerezidentnih ambasadora. Organizatori, Skupština Crne Gore, ali i Uprava policije koja treba da brine o bezbednosti gostiju, do juče nisu imali potvrdu o dolasku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dolazi i Osmani

SRBE u Crnoj Gori uznemirila je vest da će ovoj svetkovini prisustvovati predsednica lažne države Kosovo, Vjosa Osmani. Ona je poslednji put boravila u zvaničnoj poseti Montenegru 7. i 8. februara ove godine. Tada je izjavila da je "Srbija jedina država regiona koja ne želi dobre međususedske odnose s Kosovom", kao i da se Rusija preko Beograda meša u unutrašnje stvari tzv. Kosova.

Od evropskih zvaničnika izvestan je dolazak Olivera Ropkea, predsednika Evropsko ekonomskog i socijalnog komiteta Evropske komisije, kao i specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuarta Piča.

Šefica crnogorskog parlamenta Danijela Đurović sazvala je sednicu Skupštine Crne Gore sutra u 12 sati. Inauguracija i polaganje zakletve održava se u plenarnoj sali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave