IBRAHIMOVIĆ UCENJUJE SPAJIĆA: Lider BS traži mesto potpredsednika za spoljnu politiku i bezbednost

V.K.

08. 07. 2023. u 08:35

NESLAVNO se završila priča oko podele resora u budućoj Vladi Crne Gore na neformalnom razgovoru pre par noći u Podgorici predstavnika Pokreta "Evropa sad", Demokratske Crne Gore i manjinskih partija koalicija Albanski forum, Albanska alijansa, Hrvatska građanska inicijativa i Bošnjačka stranka.

ИБРАХИМОВИЋ УЦЕЊУЈЕ СПАЈИЋА: Лидер БС тражи место потпредседника за спољну политику и безбедност

V.K.

Razgovorima nisu prisustvovali iz koalicije "Za budućnost Crne Gore".

Sve ono što je bilo dogovoreno palo je u vodu kada je svoje zahteve iznenada proširio lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, tražeći da od Demokrata preuzmu mesto potpredsednika za unutrašnju politiku, politički sistem i bezbednost! Lider Demokrata Aleksa Bečić to nije mogao prihvatiti pa je došlo do žučne rasprave sa Ibrahimovićem, nakon čega je sastanak prekinut bez ikakvog dogovora.

Prethodno je predsednik Pokreta "Evropa sad" Milojko Spajić uz saglasnost Demokrata Alekse Bečića predložio platformu za sastav nove vlade po kojoj bi blizu 40 odsto resora pripalo partijama manjinskih naroda. Pre dve noći održani su neformalni pregovori o novoj izvršnoj vlasti kada se očekivalo da će "manjine" podržati platformu, ali neočekivano je usledila reakcija lidera Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića koji je insistirao da on bude potpredsednik Vlade za spoljnu politiku i bezbednost! Navodno je nakon toga Spajić prihvatio da Ibrahimović bude i šef crnogorske diplomatije.

Priča se da je Spajić, ukoliko postane mandatar, za Demokrate opredelio četiri ministarstva i najvećim delom bi upravljale bezbednosnim sektorom. Prema saznanjima "Novosti", novi ministar unutrašnjih poslova bio bi Momo Koprivica, visoki funkcioner Demokratske Crne Gore, partije koja je na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 11. juna osvojila sedam poslaničkih mesta.

Albanci zadovoljni

NOSILAC liste Albanski forum Nik Đeljošaj kazao je da razgovori oko formiranja nove vlade idu dobro kao i da je do sada dogovoreno 90 odsto stvari.

- Spajić je dobio načelnu podršku 41 poslanika iz redova Pokret "Evropa sad", Demokrata, manjinskih partija, uz mogućnost da se ta podrška proširi u narednim danama - saopštio je Đeljošaj, odbacujući priče da poslanici manjina uslovljavaju formiranje vlade.

Manjine bi po Spajićevoj projekciji pokrivale osam ministarstava i dva potpredsednička mesta! Najveći deo tog kolača pripao bi Bošnjacima koja bi imali čak pet ministarstava i vicepremijera. Spajić je predložio da potpredsednik za spoljnu politiku i evropske poslove bude iz BS-a, a potpredsednik za ekonomski sistem iz PES-a, potpredsednik za politički sistem i bezbednost iz Demokrata, a za regionalni razvoj iz albanskih partija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)