VENAC KOD KRALJA: Kovačević položio venac na spomenik kralju Nikoli povodom Dana državnosti

V.K.

13. 07. 2023. u 13:23

Povodom Dana državnosti Crne Gore predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević sa potpredsednikom Opštine položio venac na spomenik kralju Nikoli povodom Dana državnosti. 

ВЕНАЦ КОД КРАЉА: Ковачевић положио венац на споменик краљу Николи поводом Дана државности

Foto: Služba informisanja predsednika Opštine

Kovačević je podsetio da je 13. jul 1878. godine značajan jer je posle ustanka srpskog naroda u Hercegovini i Veljeg rata Crna Gora stekla međunarodno priznatu državnost i teritorijalno proširenje koje je uključivalo i Nikšić.
 
- Znajući kako je tadašnji knjaz a docniji kralj Nikola bio naklonjen Nikšiću i njegovom razvoju i napretku odlučili smo da venac danas položimo na njegov spomenik, napisao je Kovačević na Fejsbuku dodajući da je 13. jul 1941. godine jznačajan zbog opštenarodnog ustanka protiv tadašnjeg okupatora i njegovih pomoćnika u Crnoj Gori. 
 

Foto: Služba informisanja predsednika Opštine

-Ustanak je izbio protiv odluka sa Petrovdanskog sabora na kom su predstavnici fašističke Italije zajedno sa Sekulom Drljevićem i ostalim saradnicima proglasili nevažećim odluke Podgoričke skupštine iz 1918.  godine i proglasili Nezavisnu državu Crnu Goru pod patronatom fašističke Italije. Vrednosti okupatora i Sekule Drljevića danas baštini većina onih koji su proteklih dana učestvovali u napadima na mene i moje istomišljenike prozivajući nas praktično za iste grehove za koje su u okupatorskom Glasu Crnogorca prozivali i trinestojulske ustanike. Čast mi je što su me na taj način svrstali uz one koji su na današnji dan 1941. godine odbranili čast našeg naroda u Crnoj Gori i jasno poručili da se svojoj zemlji ne može klicati na jeziku okupatora, naveo je Kovačević uz poruku -Srećan Dan državnosti! 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo