BEZ AKCIJA DŽEP NA UDARU: Hrana u Crnoj Gori od početka pandemije do danas skuplja 40 odsto

I. D. S.

14. 08. 2023. u 07:30

CENE u Crnoj Gori od početka pandemije do danas porasle su čak 40 odsto, pokazuju podaci Društva statističara i demografa. Kako bi ublažila takav udar na standard građana država je u prethodnom periodu uvodila mere kojima su cene osnovnih životnih namirnica bile ograničene, a donedavno je trajala i akcija "Stop inflaciji" kroz koju se mnoštvo proizvoda moglo kupiti po nižim cenama. Akcija je okončana pre oko mesec, a cene brzo vraćene na staro, pa su sugrađani opet na udaru i nezadovoljni.

БЕЗ АКЦИЈА ЏЕП НА УДАРУ: Храна у Црној Гори од почетка пандемије до данас скупља 40 одсто

I.D.S.

Iz Društva statističara i demografa objašnjavaju kako je rast cena uticao na životni standard građana.

- Ako je domaćinstvo izdvajalo 100 evra za potrošačku korpu 2019. za vreme pandemije, ono danas mora izdvojiti 140 evra, a to je velika promena posebno za ona domaćinstva koja većinu svog dohotka troše na hranu i osnovne životne namirnice - navode iz DSD-a.

Korisno za građane

NOVE mere čekaju i novu Vladu. A da bi i nova izvršna vlast trebalo da nastavi sa sličnim akcijama, napominje i poslanica SNP Milosava Paunović, navodeći da se "Stop inflaciji" pokazala kao izuzetno korisna za građane.

Osim "Stop inflaciji", sprovedena je i akcija "Borba protiv siromaštva". Ali kako navode u NVO, ni ta akcija nije mogla značajno da pomogne ugroženom delu stanovništva, ali je koliko-toliko značila, i to se najbolje vidi sada, kada su cene "opet poletele u nebo".

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović je, nakon što je višemesečna akcija "Stop inflaciji" početkom jula okončana, pohvalio se da je inflacija u Crnoj Gori svedena sa 15 na osam odsto, te da na snazi ostaju ograničenja na marže za brašno, ulje, šećer i so.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima