"PIŠI BRIŠI" DO POLICIJE: U Crnoj Gori do sada popisano 588.342 osoba

V.K.

22. 12. 2023. u 07:15

PREMA popisu stanovnika koji je u toku, do juče je u Crnoj gori popisano 588.342 osoba, 180.079 domaćinstava i 330.740 stanova. To je saopštio direktor Uprave za statistiku (Monstat) Miroslav Pejović.

ПИШИ БРИШИ ДО ПОЛИЦИЈЕ: У Црној Гори до сада пописано 588.342 особа

Skupština Crne Gore

On je na sednici skupštinskog Odbora za praćenje primene sporazuma o uslovima za održavanje popisa saopštio da imamo 69 slučajeva konačnog odbijanja, a u 135 slučajeva popisna komisija mora obići teren i pokušati da ubedi građane da učestvuju u popisu.

Slučaj "piši-briši" olovke, dodaje, biće procesuiran ka Upravi policije.

Poslanik DPS-a Jevto Eraković istakao je da imamo nešto manje od 95 odsto popisanog stanovništva u odnosu na broj popisanih 2011. godine.

- To treba da nas zabrine. Prvi zaključak bi trebalo da bude da imamo problem dominantnog severa, gde smo očekivali da ćemo imati odliv stanovništva. Međutim, uporedni podaci pokazuju da na severu i u opštinama gde je stanovništvo poznato po migracijama imamo mnogo veće procente nego 2011. godine - kazao je Eraković.

Zamenica direktora Monstata Snežana Remiković istakla je da je popisano stanovništvo mnogo šira kategorija i nacionalni zahtev Crne Gore da se na ovakav način popisuje stanovništvo.

Taktika

U PODGORICI je juče procurila nezvanična informacija da su sporni popisivači u Budvi koji su koristili olovke "piši-briši" navodno pozajmljivali olovke od svoje dece ili su ih kupovali u knjižarama! To niko nije demantovao niti potvrdio.

- Pristup je potpuno isti kao 2011. i nije se promenio pristup ovoj definiciji. Nakon završenog popisa izdvajamo stanovništvo prema uobičajenom mestu boravka - objasnila je Remiković, dodajući da kada se to izdvoji moći će da se govori o stanovništvu u Crnoj Gori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)