SMENJEN DIREKTOR HERCEGNOVSKOG DOMA ZDRAVLJA: Aleksa Đekić – optužen sam za „nestručno vođenje ustanove“

V.V.

01. 02. 2024. u 17:53

Ministar zdravlja Vojislav Šimun smenio je direktora hercegnovskog Doma zdravlja Aleksu Đekića, a on je na hitno sazvanoj konferenciji za novinare ocenio da je obrazloženje za smenu „sramno“.

СМЕЊЕН ДИРЕКТОР ХЕРЦЕГНОВСКОГ ДОМА ЗДРАВЉА: Алекса Ђекић – оптужен сам за „нестручно вођење установе“

Foto: V.V.

Đekić je informaciju o smeni potvrdio  na hitno sazvanoj konferenciji za novinare, ali nije želeo da saopšti ko je umesto njega imenovan na tu funkciju. Ocenio je da je  „obrazloženje za smenu sramno“.

- Optužiti nekoga za nestručno vođenje Doma zdravlja, ko je na toj funkciji nepunu godinu, a imati rezultate naspram onoga što smo zatekli je, u najmanju ruku, sramno- rekao je Đekić.

Prema njegovim rečima  za planiranu smenu je znao ranije, a zvanična odluka je stigla danas.

- Upoznat sam sa smenom kroz javna izlaganja jednog poslanika i rukovodioca jedne lokalne liste. Ako smo došli u situaciju da nam jedan poslanik i rukovodilac lokalne liste kadrira po Ministarstvu zdravlja onda u redu. Niti sam rođen u ovoj fotelji, niti sam došao sa njom. Svoja prava ću zatražiti kod nadležnih institucija - informisao je Đekić.

Njegova ocena je i da je smena politički motivisana.

Foto: V.V.

- Da li je mene dovela politika? Ja nisam bio deo zdravstvenog sistema, ali je neko cenio da treba ja da dođem baš sa ovakvim profilom kakav imam. Da li je to politički, to treba da se pita ministar koji je mene postavio, isto kao što će neko pitati da li je ova smena politička ili nije - dodao je.

Đekić je naglasio da neće kao njegovi prethodnici „blatiti“ svog naslednika. On je novom direktoru poželeo da unapredi rad u Domu zdravlja i uradi ono što on nije.

Na optužbu da je nestručno vodio Dom zdravlja, odgovorio je poređenjem podataka iz 2022. godine, kada nije bio u mandatu, sa rezultatima iz 2023. - kada je vodio ovu ustanovu. Istakao je između ostalog da su prihodi od participacije 2022. bili 9.385 evra, a godinu kasnije 21.781 evro. Ukupno je za 2022. godinu prihodovano, po raznim osnovama, 558 hiljada, a prošle godine - 670 hiljada evra.

U Dom zdravlja uloženo je više od 100 hiljada evra sopstvenih sredstava, od čega je  za medicinsku opremu opredeljeno oko 80 hiljada, a za nemedicinsku oko 20 hiljada evra. Infrastrukturni radovi koštali su oko deset hiljada evra. Tokom prošle godine angažovano je  sedam lekara specijalista i devet lekara konsultanata.

Đekić je diplomirani pravnik, a za rukovodioca Doma zdravlja je izabran u decembru 2022. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave