DUG PUT DO OZDRAVLJENJA INSTITUTA IGALO – Radnici odgodili štrajk za april

V.V.

22. 03. 2024. u 11:52

Štrajk radnika Instituta Igalo najavljen nedano za 25. mart odgođen je do 25. aprila, odluka je štrajkačkog odbora. Povod je uveravanje da Vlada intenzivno radi na rešavanju decenijama nagomilanih problema.Protest su prekinuli i zaposleni u ugostiteljstvu.

ДУГ ПУТ ДО ОЗДРАВЉЕЊА ИНСТИТУТА ИГАЛО – Радници одгодили штрајк за април

fOTO: V.V.

Razlozi za odlaganje štrajka su zaključci doneti na sastanku predstavnika Izvršnog odbora Sindikata i menadžmenta sa ministrom zdravlja dr Vojislavom Šimunom i potpredsednikom Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu Srđanom Pavićevićem, objasnila je predsednica Sindikalne organizacije, dr Marija Obradović.

I njima je potvrđeno da stečaj nije opcija za Institut, a Vlada će kroz niz faza realizovati pomoć, rekla je Obradović i dodala da je reč najpre o finansijskoj injekciji od deset miliona evra, čime bi bio rešen problem Jugobanke AD Beograd u stečaju, koji blokira račun Instituta više od dva meseca.

Prema rečima dr Obradović kreiran je i plan rekonstrukcije za narednih šest meseci koji podrazumeva ulaganje od 30 miliona evra kao i da su sva predložena rešenja Komisije za rešavanje statusa Instituta zakonski utemeljena, informisala je dr Obradović. Ovo je naglašeno s obzirom na to da je Agencija za zaštitu konkurencije nedavno saopštila da je pomoć Vlade od 1,36 milona evra na ime duga prema Jugobanci nezakonito upućena Institutu. Dr Obradović je istakla da Isntitut Igalo nikada nije povukao taj novac i ne može zbog toga da bude predmet bilo kakvog stečajnog postupka. Ako to nekome sa strane pada na pamet, sada kada se situacija rešava, nadamo se da će nadležni organi u Crnoj Gori adekvatno reagovati i sprečiti tu mogućnost – istakla je Obradović.

fOTO: V.V.

 

- Sada je poslednji momenat da i radnici budu zajedno i da krizu prebrodimo jedni sa drugima, rekla je predstavnica ugostiteljskog sektora Olivera Đuratović, dodajući da su i oni odlučili da obustave štrajk, uprkos veoma lošoj situaciji, ugroženoj egzistenciji zbog plata koje kasne…

- Niko ne može da se izdvoji iz ove situacije, niti domaćica bez ugostitelja, niti ugostitelj bez fizioterapueta, niti terapeut bez doktora - istakla je Đuratović.

Jelena Bulatović, fizioterapeut, ističe da su i njene kolege na rubu egzistencije, da je njihovo najjače oružje znanje a najveća pobeda kada vide zdravog pacijenta, međutim moraju biti odgovorni i prema svojim porodicama.  O ugroženosti kompletnog procesa rada govorio je u ime tehničke službe Dragan Vlaović i istakao da je obustavljena nabavka materijala, radnici više nemaju motivaciju da dolaze na posao, ali nadu sada uliva zalaganje nadležnih da se situacija reši.

Razlog za optimizam zaposlenih su i poruke podrške norveških pacijenata, čiji državni program se posle 40 godina realizuje u Turskoj. Oni najavljuju da će ove sezone u Institut dolaziti u sopstvenoj režiji, jer takvu uslugu ne mogu naći u drugim ustanovama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!