KRIVOKAPIĆ PREMIJER, RESOR I ALBANCIMA: Posle potpisa na sporazum, u opozicionim koalicijama sprema se kadrovska šema nove vlasti Crne Gore

V. KADIĆ, S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

11. 09. 2020. u 07:42

NAJOZBILjNIJI kandidat za premijera nove vlade Crne Gore je lider koalicije "Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić", čovek koji je prihvatljiv za sve opcije - od građanske do nacionalne, nezvanično je potvrđeno "Novostima" iz više izvora.

КРИВОКАПИЋ ПРЕМИЈЕР, РЕСОР И АЛБАНЦИМА: После потписа на споразум, у опозиционим коалицијама спрема се кадровска шема нове власти Црне Горе

Novosti

Iako trojka koja kroji novi ministarski tim - Krivokapić, Aleksa Bečić ("Mir je naša nacija") i Dritan Abazović ("Crno na belo") ne žele da govore o kadrovima, o njima se uveliko polemiše.

Kako sada stvari stoje, potpredsednici Vlade za pravosuđe i politički sistem odnosno spoljnu politiku i održivi razvoj mogli bi biti upravo partneri Bečić i Abazović. U "igri" su imena Andrije Jovićevića, koji je viđen za ministra policije, Dragana Šoća (pravda), te Vuka Kadića (zdravlje), Dragana Krapovića (turizam), Branke Bošnjak (rada i socijalnog staranja)... Prema nezvaničnim informacijama, vaga se i da li bi možda Bečić bio najbolje rešenja za predsednika parlamenta.

U političkim krugovima Crne Gore uveliko se spekuliše da će podršku novoj vladi dati i albanska partija "Forca", Gencija Nimanbegua. Ukoliko oni uđu u vlast, navodno su im zagarantovana mesta ministra za ljudska i manjinska prava, kao i potpredsedničko mesto u parlamentu. Vrata su otvorena predstavnicima svih manjina, čak i onim vanparlamentarnim iz korpusa Bošnjaka.

Novosti

Kakva god da bude podela kadrova, jasno je da su Crnoj Gori potrebni eksperti patriote, koji će državnu ekonomiju izvući iz dubokog blata. Na overeni sporazum o saradnji tri koalicije, stigla je podrška iz Unije Crnogoraca Kosova, koji ga smatraju istorijskim "i bez ikakve sumnje u interesu Crne Gore i crnogorskog naroda".

- Impresivno je jedinstvo Krivokapić, Bečić i Abazović koji su sporazumom u potpunosti otklonili strahove, kako u regionu, tako i u međunarodnoj zajednici - ocenio je predsednik Unije Slobodan Vujičić.

Politički analitičar Igor Damjanović iz Podgorice ocenjuje da su dobre strane potpisanog sporazuma to što se njime de fakto verifikuje jasno izražena narodna volja na izborima i potpuno sužava prostor DPS da rovari u unutrašnjem i međunarodnom planu:

- Nekoliko sati nakon sporazuma, "Njujork tajms", glasilo američke duboke države i poslednje uporište Mila Đukanovića na Zapadu, objavio je da Crna Gora dobija novu vladu. Mogu da razumem da se pojedine odredbe sporazuma ne dopadaju značajnom delu opozicionih glasača, iskreno ni meni, ali potpisani dokument je eksplicitan izraz političke realnosti koju u ovom trenutku moramo da prihvatimo. U ovim okolnostima politički maksimum koji je bilo potrebno postići je razvlašćivanje DPS, oslobođenje zarobljene države i njenih institucija i dekriminalizacija društva. To sporazum i omogućava.

Ukidanje Zakona o slobodi veroispovesti, iako se ne pominje u sporazumu, napominje Damjanović, se podrazumeva:

- Svi nezadovoljni sporazumom neka razmisle samo o alternativi - produžetak Milove mafijaške neprikosnovene vlasti koja je prethodnih godina metastazirala u čist fašizam. Koliko je velika stvar što premijer nove vlade neće biti ponovo Duško Marković, koji je svetosavlje izjednačio sa fašizmom i pretio da će posle izbora proterati sve kojima se država ne dopada, ne treba posebno apostrofirati.

U krugovima oko DPS se čak i pojavila informacija da bi predsednik Đukanović mogao da odlaže formiranje vlade, nadajući se da će Donald Tramp izgubiti izbore od Džozefa Bajdena, što bi za njega "bila slamka spasa".

OTKAZI RADNICIMA

NEKOLIKO zaposlenih u JP Nacionalni park "Skadarsko jezero" juče je dobilo otkaze, jer su, kako tvrde, odbili da agituju za Socijaldemokrate pre parlamentarnih izbora. To je "Vijestima" ispričao jedan od njih, koji tvrdi da mu je otkaz usmeno saopšten, ali ne i uručen.

- Odbio sam da agitujem za SD, odbio premeštaj u NP "Lovćen", javno pričao o nepravilnostima i nezakonitostima, kritikovao ih, ukazivao na to da se mora zakonito raditi, a dobio sam otkaz. Ovo je čisti revanšizam - kazao je jedan od ugroženih radnika Dražen Ivanović za "Vijesti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!