PADA SPORNI ZAKON U CRNOJ GORI: Nova vlast potpisuje ugovor sa Irinejom?

V. KADIĆ

01. 10. 2020. u 08:30

MILAN Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta budućem mandataru Zdravku Krivokapiću predložio je da novouspostavljena parlamentarna većina (koalicije "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na belo") koja ga je i predložila za mandatara povuče sporni Zakon o slobodi veroispovesti i pre formiranja nove vlade.

ПАДА СПОРНИ ЗАКОН У ЦРНОЈ ГОРИ: Нова власт потписује уговор са Иринејом?

Litije u Crnoj Gori protiv spornog zakona

Time bi bili stvoreni uslovi da Crna Gora potpiše temeljni ugovor sa SPC i patrijarhom Irinejom, kojim bi regulisala uzajamne odnose.

- Za povlačenje zakona dovoljan je parlament. Zaključivanje ugovora sa verskim zajednicama, međutim, posao je Vlade - kratko je za "Novosti" prokomentarisao poslanik koalicije "Mir je naša nacija" Momo Koprivica.

Politički analitičar Igor Damjanović smatra da je po pitanju tzv. Zakona o slobodi veroispovesti neophodan dijalog sa predstavnicima Pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

- Zakon će biti sigurno povučen, a u kojem trenutku stvar je dogovora i koordinacije političkih činilaca i Mitropolije crnogorsko-primorske - kaže za "Novosti" Damjanović.

On kaže i da političari ne bi trebalo da prejudiciraju ko u ime Crkve treba da potpiše ovaj ugovor, jer je komparativna praksa različita. U Hrvatskoj su 2003. takav dokument potpisali premijer Ivica Račan i tadašnji episkop zagrebačko-ljubljanski Jovan, što je scenario koji bi mogao da se primeni i u Crnoj Gori.

Pre punih devet godina Crna Gora je potpisala Temeljni ugovor sa Vatikanom koji broji 21 član, čak sedam više od ugovora Knjaževine Crne Gore i Svete stolice u 19. veku. Ovaj akt potpisali su tadašnji crnogorski premijer Igor Lukšić i kardinal Beroneo.

Ugovorom je potvrđeno da imovina Rimokatoličke crkve, uključujući hramove i pokretna dobra koji su zaštićeni kao kulturna dobra, pripada Rimokatoličkoj crkvi u Crnoj Gori kao vlasniku. Ovim dokumentom Crna Gora priznaje ravnopravni subjektivitet svih crkvenih ustanova, dok Rimokatolička crkva ima pravo da gradi crkve i crkvene objekte, proširuje i preuređuje već postojeće, u skladu sa važećim zakonodavstvom Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)