JOANIKIJE ODGOVORIO MILU: Ostavi mitropolita Amfilohija na miru! On je na istini, a ti na laži!

M. S.

11. 12. 2020. u 14:24

U SVOM poslednjem intervjuu agenciji Beta, Milo Đukanović izjavi kako živi za dan kada će se ustanoviti ko je uknjižavao crkvenu imovinu 90-ih godina i kasnije. Čovek za koga se piše i govori da ima najviše nezakonito stečene imovine u Crnoj Gori (i šire) hoće da proverava kako je Crkva sticala imovinu za poslednjih osam vjekova. Principijelno, nema što. Svi su jednaki pred zakonom osim predsednika. A njemu je zakon što mu srce žudi, što ne žudi u Kuran ne piše.

ЈОАНИКИЈЕ ОДГОВОРИО МИЛУ: Остави митрополита Амфилохија на миру! Он је на истини, а ти на лажи!

Foto: M. Sekulović

Ovo je u svom odgovoru na navode predsednika crne Gore Mila Đukanovića date agenciji BETA, kazao episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije.

- Milo takođe kaže da je on hteo da oslobodi Crkvu u Crnoj Gori od srpsko-crnogorskih podela! On koji je za tri decenije svoje vladavine istrajno i ostrašćeno zavađao i delio braću, rođake, komšije. Jedan te isti narod, s tim što se od 1945. godine, različito izjašnjavaju. Ruku na srce, verujem da ih je hteo ”izmiriti”, ali tako da Srba nestane. Blaženopočivši Mitropolit Amfilohije je, naprotiv, svoju dušu i celo svoje srce založio da sav od Boga povereni mu narod oslobodi od mržnje i nataloženih zabluda, podela, brozomore i ostalih pošasti. Da svi budu slobodni i časni ljudi pa nek se izjašnjavaju po svojoj savesti kako hoće. Mitropolitova vizija je bila sloboda i bratska sloga, a Milova teror i Goli Otok, piše epšiskop Joanikije, koji ističe da je ''čovek bez osnovnih znanja iz istorije, kome su jera i duhovne vrednosti nepoznate kategorije, pogrešno shvatio i eklisiologiju blaženopočivšeg Mitropolita.   

- Oslanjajući se na svetog apostola Pavla, Mitropolit je često govorio da se Crkva ne zatvara u nacionalne, državne ili bilo koje druge zemaljske okvire. Dok je Mitropolit govorio o vaseljenskom jedinstvu i o neuništivom bogočovečanskom biću Crkve, Đukanović je razmišljao o raskolu u Crkvi koji bi je poterao u nebiće i učinio marionetom njegove partije i ideologije. Jasno je da gajeći takvu nameru u srcu nije mogao naučiti ni prvu lekciju iz veronauke. Đukanović je takođe pogrešno razumeo da je osnivanje Episkopskog saveta 2006. bio korak ka odvajanju Crkve u Crnoj Gori, ne shvatajući da je prva dužnost tog Savjeta čuvanje jedinstva Srpske Pravoslavne Crkve. Budući da je blaženopočivši Mitropolit predložio osnivanje pomenutog Saveta, on je i tim potezom kao i ukupnim arhipastirskim delovanjem dao veliki doprinos crkvenom jedinstvu. Sa blaženopočivšim se moglo slobodno razgovarati na različite teme, ali o raskolu i odvajanju od svetosavskog trona nije. Nikad, i ni u jednoj prilici - kategoričan je episkop Joanikije.

- Kobna je bila greška gospodina Đukanovića što je poverovao da može izmanipulisati Crkvu i ličnosti kakav je bio Mitropolit Amfilohije. Bezuspešno je i sa nekom vrstom opsednutosti ulagao veliki napor u taj ćorav posao. Blaženopočivšem nije dao mira dok je hodao po zemlji, a sada pokušava da ga svojim klevetama uznemiri i na onom svetu. Đukanoviću ostavi već jednom Mitropolita na miru! On je na istini, a ti na laži! - kaže episkop Joanikije.                 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!