TALASI RAZARAJU OBALNE ZIDOVE: Urušen deo šetališta u Meljinama (FOTO)

V. V.

13. 01. 2021. u 16:59

U MELjINAMA ispod kompleksa nekadašnje vojne bolnice urušio se deo šetališta, a oštećenja ima i na starom obalnom zidu.

ТАЛАСИ РАЗАРАЈУ ОБАЛНЕ ЗИДОВЕ: Урушен део шеталишта у Мељинама (ФОТО)

Foto: V.V.

Sličnih problema, nakon januarskih kiša, ima i  na šetalištu kroz naselja Topla i Savina. Iz Morskog dobra kažu da je raspisan tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za vanredne i hitne sanacije.A krajnje je vreme da nadležni reaguju jer je situacija duž hercegnovskog šetališta alarmantna.

Foto: V.V.

Još u vreme austrougarske vlasti obalni zid se štitio od urušavanja postavljanjem velikih stena koje ublažavaju delovanje snažnih talasa. Stene ili seke kako kažu u Novom čuvale su obalu od udara talasa i kada je trasom današnjeg šetališta građena železnička pruga Zelenika – Gabela pre skoro 120 godina.  Stariji meštani pamte da je i Vojska Jugoslavije redovno i na isti, izgleda i najbolji način, štitila obalne zidove. Ta drevna praksa je decenijama unazad zaboravljena a na mnogim mestima  stene su uklonjenje zbog uređenja betonskih ili peščanih plaža. Priroda sada uzvraća udarac.

Foto: V.V.

Službenici  hercegnovske Komunalne policije obezbedili su odmah deo  šetališta u Meljinama, a Marija Bošković načelnica komunalne policije i inspekcijskog nadzora kaže da je Morskom dobru  dat nalog da sanira oštećenje kako bi omogućili nesmetani prolaz pešacima. Rok za obavljanje ovog posla je sedam dana.

-Ukoliko Morsko dobro ne postupi po ovom nalogu pristupiće se administrativnom izvršenju rešenja, što znači da će biti angažovano neko opštinsko  preduzeće ili privatna građanska firma koja će obaviti neophodne radove, objasnila je Bošković.

Iz Javnog preduzeća Morsko dobro saopštili su da kontrolori obilaze teren i konstatuju oštećenja u zoni morskog dobra.

-Nakon sprovedene tenderske procedure za izbor najpovoljnijeg ponuđača počeće sanacija obale. Otvaranje najpovoljnijih ponuda biće  obavljeno krajem januara, saopštili su iz Morskog dobra.Za hitne sanacije duž crnogorske obale predviđeno je 145hiljada evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!