VERA JAČA OD ZABRANA: Evo kako je arhimandrit Danilo zaplivao u ledenoj Morači, pa završio u policiji (FOTO)

Novosti online

19. 01. 2021. u 23:53

MONAH Danilo Romanov koji je danas, na Bogojavljenje, zaplivao ledenom Moračom u Podgorici i tako zapalio društvene mreže, posle kupanja, završio je u policiji – na informativnom razgovoru.

ВЕРА ЈАЧА ОД ЗАБРАНА: Ево како је архимандрит Данило запливао у леденој Морачи, па завршио у полицији (ФОТО)

Foto: Fejsbuk Miloš Vuk Božić

Zbog situacije sa koronom, Mitropolija crnogorsko-primorska ove godine nije organizovala plivanje za Časni krst, međutim, plivalo se u nekoliko gradova, Podgorici, Beranama, Bijelom Polju, Herceg Novom.

Fotogrfije "zabranjenog događaja" ubrzo su se našle na društvenim mrežama i portalima, a najviše pažnje privukle su one na kojima ozareno svešteno lice osveštava reku, ali je i sam u vodi.

Bio je to arhimandrit Danilo Romanov, iguman manastira Sveti Simeon u Podgorici.

- Sveštenik uvek treba da bude primer, ja sam ušao u vodu do kolena, tako sam je osvećivao. Posle prve ture, tri puta sam bacao krst u ime Svete Trojice, da ga uhvati više ljudi, zagnjurio sam malo, da se i ja okupam u vodi. Ovo je Bogojavljenje, znate, nije to obična, već osveštana voda - kaže nam otac Danilo.

On objašnjava da je vodu osveštao na mestu gde se sastaju Morača i Ribnica, u samom srcu Nemanjinog grada, preko puta Vlade Crne Gore. Tu je i novi manastir Svetog Simeona Mirotočivog čiji je iguman.

- Crkva je rekla da neće biti organizovanog plivanja, jer ona ne sme da poziva narod. Kako da organizuju plivanje u vreme pandemije. Ali, ja sam tražio da osveštam vodu, da se tradicija ne prekida. Rekli su mi, idi, ali nikoga ne pozivaj, ko je došao, dobro došao, obavi to tako. I tako sam i uradio. Otišao sam u podne, pročitao molitvu, osveštao vodu, bacio krst, zahvalio narodu što je došao i otišao - kaže arhimandrit Danilo.

Međutim, njegovoj bogojavljenskoj avanturi tu nije bio kraj. Uskoro mu se javila policija, uz molbu da dođe na informativni razgovor. Odbio je.

Iguman Danilo Romanov (Trpčevski) čuvar Nemanjinog grada, časti i hrišćanske tradicije u Crnoj Gori i rodnoj...

Posted by Miloš Vuk Božić on Tuesday, January 19, 2021

- Onda su došli da me mole da idem tamo, jer načelniku je rečeno da će reagovati Tužilaštvo. Video sam da oni u policiji moraju da postupe po naređenju, pa sam ipak otišao - kaže vedri iguman manastira Svetog Simeona.

Otac Danilo poreklom je Makedonac, a u Crnoj Gori živi poslednjih 25 godina, blaženopočivši mitropolit Amfilohije ga je zamonašio nakon bombardovanja 1999. Najduže je boravio u Cetinjskom manastiru, bio je iguman Đurđevih Stupova, a sedam godina je upravljao i manastirom Svetog Save u Goliji.

Ovaj kaluđer na kraju razgovora kaže da mu u policiji, nakon što je urađen zapisnik, nisu rekli šta će se dalje dešavati.

- Dao sam izjavu, sada čekam da vidim šta će biti. Važno je da se ne prekida tradicija. Bog se javi - poručuje na kraju razgovora otac Danilo.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Zajedno za očuvanje prirode