GENOCID U VELICI: Posle decenija ćutanja, ponovo pokrenuta priča o pokolju

M. SEKULOVIĆ

24. 01. 2021. u 11:00

POSLE decenija ćutanja, u Crnoj Gori je ponovo aktuelizovana priča o nečuvenom pokolju u podčakorskom selu Velika u opštini Plav, gde su pripadnici SS divizija Princ Eugen i Skenderbeg, potpomognuti balistima i vuluntarima sa Kosmeta, Plava i Gusinja, uz pomoć muslimanske policije sa područja Bihora, 28. jula 1944. godine, za samo par sati na najbestijalniji način umorili više od 600 žena, dece i staraca.

ГЕНОЦИД У ВЕЛИЦИ: После деценија ћутања, поново покренута прича о покољу

Foto M. Sekulović

Poslanici Demokratskog fronta podneli su Skupštini predlog o usvajanju Rezolucije o genocidu u Velici. U predlogu navode da se rezolucija predlaže težeći da sećanja na sve nevino postradale i žrtve surovih oružanih sukoba koji su se dogodili tokom i nakon Drugog svetskog rata na tlu Crne Gore, a u kojima su svi narodi podneli teška stradanja, nikada ne izblede.

Foto Privatna arhiva

Skupština Crne Gore ovom rezolucijom naglašava potrebu da se ispitaju svi ratni zločini, genocidi, etnička čišćenja tokom Drugog svetskog rata i obezbedi satisfakcija žrtvama i njihovim porodicama na svim sukobljenim stranama, te kreiraju uslovi za suštinsko građansko pomirenje i trajno prevazilaženje istorijskih podela, navodi se, između ostalog, u predlogu DF.

Crkva na mestu stradanja

NA mestu stradanja Veličana, 28. jula 2014. godine, na Dan Svetih Kirila i Julite, deteta i majke koji su postradali u vreme Dioklecijanovog gonjenja hrišćana, osvećena je crkva nazvana njihovim imenom, posvećena veličkim velikomučenicima, kanonizovanim od SPC.

Foto Privatna arhiva

Pre više od pet godina predstavnici nevladine organizacije "Klub Velika" zvanično su predali Vladi Crne Gore inicijativu za utvrđivanje pune istine o genocidu u selu Velika, gde su, kako tvrde, zlikovci klali nejač, starce, žene i decu koja su bacana u vazduh i dočekivana na bajonete i kojoj su sečene noge ispod kolena...

- Masakrirali su nas za samo dva-tri sata. Zverski. Ječala je Velika. Gledali smo uplašeno ka majkama koje su klali. Velika je za tren postala jedno od tri najveća gubilišta u Evropi u Drugom svetskom ratu, kada se imaju u vidu broj stanovnika i teritorija. Bila je vidljiva želja zlikovaca da nas urnišu i zatru. Zločin je bio smišljen i isplaniran, kasnije prećutkivan. Međutim, sećanje ne sme da nestane. Zločin mora da se pamti. Da opominje - svedočio je na jednom naučnom skupu preživeli svedok veličkog pokolja dr Gojko Gojković (84).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!